Tilt tafel test
Tijdens deze test neem je plaats op een horizontale tafel die kantelt in een hoek van 60°.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Cardiologie
Wat is een tilttest?
Een tilttest of kanteltafeltest is een onderzoek dat wordt uitgevoerd bij patiënten die last hebben van flauwvallen of duizeligheid. Flauwvallen kan verschillende oorzaken hebben. Met de tilttest lokken we deze gewaarwordingen gecontroleerd uit om de oorzaak op te sporen.
Tijdens deze test wordt gekeken of er geen versnelling of vertraging optreedt van het hartritme (hartritmestoornis). De bloeddruk wordt ook voortdurend gemeten.
Verloop
- 1
Voor het onderzoek
- Je moet minstens vier uur voor het onderzoek nuchter zijn.
- Je behandelende arts beslist welke medicatie je al dan niet mag innemen vóór de test.
- 2
Het onderzoek zelf
- We vragen je je bovenkledij uit te doen.
- Je neemt plaats op de kanteltafel. De verpleegkundige brengt de elektroden voor het elektrocardiogram (ECG of hartfilmpje) en de bloeddrukmeter aan. Er gebeuren enkele metingen in rusttoestand.
- Over de borst en de benen krijg je een band om te voorkomen dat je van de tafel valt. Daarna wordt de tafel gekanteld op 70 graden: niet helemaal rechtop maar lichtjes achteruit hellend. Tijdens het rechtstaan plaats je je voeten op een voetensteun. Je bloeddruk en hartritme worden continu gevolgd.
Let op
- Tijdens de test is het belangrijk dat je klachten zoals misselijkheid, draaiingen of zwarte vlekken voor de ogen meteen meldt.
- Als je het bewustzijn dreigt te verliezen, wordt de tafel onmiddellijk terug horizontaal geplaatst en is de test afgelopen.
- Als je geen klachten ondervindt, wordt de test na 40 minuten beëindigd.
- 3
De resultaten
Tijdens de test hebben we het verloop van jouw bloeddruk en hartritme precies kunnen volgen. Je behandelende arts ontvangt de uitslag van het onderzoek. De resultaten worden je bij een volgende raadpleging meegedeeld.