Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde (CGG)
Het Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde UZA (CGG), bestaande uit de afdelingen 'Gerechtelijke Geneeskunde' en 'Forensisch DNA-laboratorium', staat in voor de forensische en medicolegale dienstverlening ten behoeve van Justitie en Defensie.
Synoniemen
Praktisch
Gerechtelijke Geneeskunde
- Rechtstreeks een afspraak maken is niet mogelijk binnen onze afdeling.
- Heb je een vonnis van de rechtbank waarbij onze deskundige is aangesteld? Dan onvang je automatisch een uitnodiging per post.
- Wil je op private vraag een onderzoek laten uitvoeren, dient de aanvraag steeds per mail door je advocaat te gebeuren.
- Een afspraak annuleren dient steeds bevestigd te worden via mail.
- Heb je een vraag? Dan kan je ons via mail contacteren of telefonisch bereiken op onderstaande momenten:
- Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9:00 en 12:00 en tussen 13:00 en 16:30.
- Op dinsdag tussen 9:00 en 12:00.
- Vragen over of afspraken voor verwantschapsonderzoeken dienen gemaakt te worden bij het Forensisch DNA-laboratorium via forensischdna@uza.be.
- Nabestaanden met vragen verwijzen we graag door naar onze informatiebrochure "Gerechtelijke Autopsie".
- Medische onderzoeken worden enkel gepland op werkdagen (niet in het weekend of op feest- en brugdagen).
- Een attest van consultatie voor uw werkgever kan eventueel afgeleverd worden.
Forensisch DNA-laboratorium
- De consultaties gaan steeds door op dinsdag tussen 9:30 en 15:00.
- Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
- Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:30 en 17:00. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
- Het laboratorium is gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen.
- Voor meer inlichtingen, bijzonderheden of specifieke vragen betreffende het verwantschapsonderzoek of het DNA-onderzoek van biologische sporen kan je steeds contact opnemen met het Forensisch DNA-laboratorium UZA.
- Zowel positieve als negatieve opmerkingen zijn welkom via mail.
Contactgegevens
Gerechtelijke geneeskunde
Forensisch DNA-laboratorium
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Gerechtelijke Geneeskunde
Binnen de afdeling Gerechtelijke Geneeskunde richten we ons voornamelijk op forensisch medisch onderzoek bij overledenen en op klinisch forensisch medisch onderzoek bij levende slachtoffers. In beide gevallen gaat het om een medicolegale dienstverlening, wat betekent dat alle onderzoeken op vraag van Justitie (rechtbanken, parketten, arbeidsauditoraat, onderzoeksrechters) of Defensie worden uitgevoerd. Hiervoor beschikken we over erkende arts-specialisten (wetsartsen), maar hebben we als erkend opleidingscentrum ook een belangrijke taak in de opleiding van arts-specialisten-in-opleiding in de gerechtelijke geneeskunde.
Postmortaal forensisch medisch onderzoek
De forensisch medisch onderzoeken op overledenen waarvoor we dienstverlening bieden, omvatten:
- Een uitwendige schouwing van het lichaam, al dan niet met voorgaande plaatsafstapping
Dit is een volledig klinisch onderzoek van het uitwendige lichaam met letselbeschrijving en -interpretatie. - Een forensische of gerechtelijke autopsie
Dit is een uitgebreid uitwendig en inwendig onderzoek van het lichaam met als doel de mogelijke doodsoorzaak te achterhalen. - Een wedersamenstelling
Dit is een reconstructie van de feiten op het plaats delict. - Een second opinion.
Bovenstaande onderzoeken gebeuren meestal op vraag van Justitie. Het gaat dan voornamelijk om verdachte of geweldadige overlijdens en dodingen (inclusief van Belgen in het buitenland), maar ook om arbeidsongevallen. Justitie kan bij ons ook terecht voor het onderzoek (een hoogrisico- of CBRN-autopsie) op lichamen waarbij een mogelijke contaminatie of besmetting met chemische, biologische, radiologische of nucleaire middelen verwacht wordt . Deze lijkschouwingen gebeuren in samenwerking met de Civiele Bescherming en het Militair Hospitaal Koningin Astrid volgens een ‘CBRN-protocol’.
Naast Justitite kan ook Defensie van onze dienstverlening gebruik maken voor onderzoeken op overledenen tijdens militaire oefeningen, tijdens operaties in het buitenland, en bij luchtvaartongevallen (aviation pathology).
Klinisch forensisch medisch onderzoek bij levende slachtoffers & verdachten
Binnen de klinisch forensische geneeskunde leggen we ons, in opdracht van de procureur des Konings of onderzoeksrechter, toe op het lichamelijk onderzoek van levende slachtoffers en verdachten/daders van geweldsdelicten (slagen en verwondingen, intrafamiliaal geweld en kindermishandeling, poging tot doodslag/moord). Vaak wordt in een latere fase dit onderzoek verder uitgebreid, meestal op vraag van de correctionele rechtbanken, naar een (tegensprekelijke) medische expertise met een letselschadebepaling.
Daarnaast voeren we op vraag van de politierechtbanken medicolegale onderzoeken uit met als doel de rijvaardigheid te evalueren, gebruik makend van directe merkers voor alcohol- en druggebruik.
Accreditatie van activiteiten binnen de Gerechtelijke Geneeskunde
Binnen de Gerechtelijke Geneeskunde zijn we geaccrediteerd voor de uitvoering van gerechtelijke autopsies (incluis dodelijke duikongevallen en CBRN-autopsies) volgens EN ISO/IEAC 17020:2012 met het BELAC-certificaatnummer 738-INSP.
- Een uitwendige schouwing van het lichaam, al dan niet met voorgaande plaatsafstapping
Forensisch DNA-laboratorium
Het forensisch DNA-laboratorium UZA is een door de Minister van Justitie erkend laboratorium inzake DNA-onderzoek in strafzaken. Voorwerpen aangetroffen op de plaats van de misdaad en referentiestalen van slachtoffers en/of verdachten kunnen geanalyseerd worden en overgemaakt aan de nationale DNA-databank.
Verder kunnen verwantschapsonderzoeken uitgevoerd worden zowel op private vraag als op vraag van de rechtbanken.
Accreditatie Forensisch DNA-laboratorium
Het Forensisch DNA-laboratorium van het UZA is zowel voor het forensisch DNA-onderzoek als voor het verwantschapsonderzoek geaccrediteerd volgens EN ISO/IEC 17025:2017.
Hieronder vind je het accreditatiecertificaat en de technische bijlage (scope):
Het Forensische DNA-labo is ook een belangrijke partner in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) Antwerpen.
Opleidingscentrum Gerechtelijke Geneeskunde
Het Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde is erkend als opleidingscentrum voor kandidaat-specialisten in de gerechtelijke geneeskunde (5-jarige opleiding na de basisopleiding Arts). De specifieke erkenningscriteria hiervoor zijn vervat in het ‘MB van 27 februari 2002 tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit gerechtelijke geneeskunde’ (coördinerend stagemeester prof. dr. W. Jacobs).
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Artsen
Arts-specialisten in opleiding
Verantwoordelijken
Administratieve medewerkers
Wetenschappelijk medewerkers
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.