Over downsyndroom (trisomie 21)

In België worden jaarlijks enkele tientallen kinderen geboren met downsyndroom. Voor de patiëntjes veroorzaakt dit tal van problemen, onder meer op medisch vlak. Omdat kinderen en volwassenen met downsyndroom meer kans hebben op bepaalde aandoeningen, is het belangrijk om ze goed op te volgen. Want vaak kunnen de problemen behandeld worden. Dat kan in het downteam van het UZA.

Wat is downsyndroom?

Downsyndroom is een trisomie van het chromosoom 21: het erfelijk materiaal komt in drievoud voor in plaats van in tweevoud.

Wat zijn de gevolgen van het downsyndroom?

Lichamelijk

  • Er is een risico op aangeboren afwijkingen: hartafwijkingen, gastro-intestinale aandoeningen, cataract, myelodysplasie (bloedziekte) en problemen met de nieren en urinewegen.
  • Er is ook een belangrijk risico op verworven afwijkingen waaronder oog-, oor- en schildklierproblemen, slaapapneu, tandafwijkingen, coeliakie, epilepsie, obesitas, leukemie of bewegingsproblemen.

Mentaal

Kinderen met downsyndroom hebben een mentale achterstand. Daardoor gaat hun ontwikkeling meestal wat trager dan bij andere kinderen, terwijl ook niet altijd hetzelfde niveau wordt bereikt. Een goede opvolging en een permanente ondersteuning kan de ontwikkeling van uw kind aanzienlijk bevorderen, ondanks de beperkingen.

Lees meer over de opvolging door het downteam van het UZA

Laatst aangepast: 12 juli 2019
Auteur(s): Team downsyndroom