CAR-T celtherapie
Immuuntherapie met CAR-T-cellen is een vrij recente en zeer veelbelovende toepassing van celtherapie waarbij het eigen afweersysteem bewapend wordt om kankercellen gericht op te sporen en te vernietigen.
Maak een afspraak
Hematologie en hemostase
Wat is CAR-T celtherapie?
- Via een bloedafname (aferese) worden afweercellen (witte bloedcellen of T-cellen) bij de patiënt afgenomen.
- Vervolgens worden ze in het labo genetisch bewerkt en bewapend met een chimere antigeenreceptor (CAR). Dat is een soort grijparm die zich vasthecht aan specifieke eiwitten die voorkomen op de kankercel.
- Via een infuus krijgt de patiënt de CAR-T-cellen toegediend.
- De versterkte afweercellen van de patiënt herkennen de slechte kankercellen en vallen ze aan.
Immuuntherapie met CAR-T-cellen is een nieuwe behandeling die een ware revolutie betekent bij bepaalde types bloedkanker. Ze werkt zeer precies in op de slechte kankercellen waardoor er – in tegenstelling tot traditionele behandelingen – veel minder beschadiging is van gezonde cellen.
In België komen kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie en volwassenen met een agressieve vorm van lymfeklierkanker – bij wie traditionele behandelingen zoals chemotherapie geen effect meer hebben – in aanmerking voor een CAR-T-behandeling met terugbetaling door het RIZIV.
UZA eerste Belgische ziekenhuis met lokaal gemaakte CAR-T-therapie
Het UZA behandelde recent voor het eerst een patiënt met lymfeklierkanker in een fase 1-studie met CAR-T-cellen die lokaal geproduceerd werden bij anicells, een spin-off van het UZA en UAntwerpen. Door de samenwerking met anicells heeft het UZA als een van de weinige academische gezondheidscentra ter wereld toegang tot gespecialiseerde kennis en infrastructuur om CAR-T-cellen mee te produceren.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.