Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG)
Allesomvattende zorg onder één warm dak voor slachtoffers van seksueel geweld en hun steunfiguren.
Contactgegevens
Zorgcentrum na Seksueel Geweld | ZSG
Wat is het zorgcentrum na seksueel geweld?
Het ZSG is een warme en huiselijke plek waar je als slachtoffers terecht kan voor psychologische ondersteuning, medische zorgen en forensisch onderzoek om sporen van het seksueel geweld te verzamelen. Indien je dit wenst, krijg je de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de politie. Speciaal opgeleide zedeninspecteurs komen dan naar het zorgcentrum om het verhoor af te nemen als de feiten maximaal 7 dagen geleden hebben plaatsgevonden.
Twijfel je nog om dit te doen? Dan wordt het verzamelde bewijsmateriaal bewaard voor een vooraf afgesproken termijn. Je kan dan later alsnog beslissen om aangifte te doen.
Seksueel geweld is een veelvoorkomend probleem. Onderzoek toonde aan dat twee op vijf vrouwen en één op vijf mannen ooit geconfronteerd wordt met zogenaamd hands-on seksueel geweld, waarbij ze fysiek en ongewenst werden aangeraakt. 19% van de vrouwen en 5% van de mannen in deze studie gaf aan ooit verkracht te zijn (Keygnaert et al, 2021).
Het is goed om hulp te zoeken wanneer je slachtoffer bent van seksueel geweld. Je kan tot 30 dagen na het seksueel geweld dag en nacht terecht voor gratis zorg in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) in Antwerpen. Weet dat het in kader van sporenonderzoek goed is om zo snel mogelijk naar het ZSG te gaan, na 7 dagen is geen forensisch onderzoek meer mogelijk.
Neem, als je dat wenst, gerust je vertrouwenspersoon (partner, goede vriend(in) of familielid) mee die je ondersteunt. Als vertrouwenspersoon van het slachtoffer kan je zelf ook terecht bij de forensisch verpleegkundige voor eerste opvang, uitleg en advies.
Enkele belangrijke tips om sporen te bewaren (<72u na seksueel geweld)
- Was je niet.
- Vermijd fysiek contact met anderen.
- Probeer te wachten met eten/drinken en tanden poetsen.
- De kledij die je aanhad op het moment van de feiten houd je aan of neem je mee in papieren zakken. Je steekt best elk kledingstuk in een aparte zak.
- Steek maandverband, wc-papier waarmee werd afgeveegd, tampon, luier, incontinentieverband, condoom... in een plastic zakje.
- Kom zo snel mogelijk naar het zorgcentrum .
Zorgaanbod
Psychische zorg
- De eerste psychische zorgen: een luisterend oor, uitleg over wat normale reacties zijn na een schokkende gebeurtenis, advies over hoe je daar mee om kan gaan.
- Psychologische opvolging bij één van onze gespecialiseerde psychologen.
Medische zorg
- Verzorging van verwondingen en letsels.
- Onderzoeken en behandeling van allerlei fysieke, seksuele of reproductieve gevolgen.
Forensisch onderzoek en klachtneerlegging
- Vaststellen van letsels.
- Verzamelen van bewijsmateriaal en vaststellen van mogelijke letsels voor mogelijke juridische stappen.
- Indien gewenst aangifte doen bij speciaal opgeleide zedeninspecteurs.
- Dit kan binnen de 7 dagen na het seksueel geweld.
Nazorg
- Telefonische opvolging door de forensisch verpleegkundigen.
- Medische opvolging bij onze artsen.
- Psychologische consultaties.
- Doorverwijzing naar de gepaste psychosociale en juridische diensten.
We weten dat het soms moeilijk kan zijn om snel hulp te zoeken na wat er gebeurd is. Ook na 7 dagen kan je nog terecht in het zorgcentrum:
- Als het seksueel geweld langer dan 7 dagen is geleden tot één maand:
We gaan na wat er nog mogelijk is qua medische en psychologische zorg. Het verzamelen van bewijsmateriaal is niet meer mogelijk. Voor klachtneerlegging kunnen we je helpen bij het maken van een afspraak bij de politie. - Als het seksueel geweld langer dan één maand heeft plaatsgevonden:
Voor medische en psychologische zorgen kunnen we gericht doorverwijzen naar het bestaande hulpverlenings- en zorgaanbod buiten het ZSG. Voor klachtneerlegging kunnen we je helpen bij het maken van een afspraak bij de politie.
Vragen
Als je vragen hebt over (seksueel) geweld, misbruik en kindermishandeling kan je ook terecht bij 1712.be of nupraatikerover.be
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze cliënten.
In de eerste opvang zal je forensisch verpleegkundigen ontmoeten die jou zullen begeleiden.
In het nazorgtraject zal je mogelijks en op basis van jouw specifieke situatie en zorgbehoefte een afspraak krijgen bij iemand van onze psychologen of artsen.