Onze kerntaken
Als universitaire speler hebben we drie kerntaken: zorg, opleiding en onderzoek. Vanuit deze taken nemen we onze rol op om een concrete bijdrage te leveren aan relevante maatschappelijke gezondheidsuitdagingen.
Zorg
Het UZA is een referentiecentrum voor supraregionale zorg voor patiënten met een complexe zorgnood. Onze gespecialiseerde artsen en zorgverleners zijn toonaangevend in hun domein, en omringen elke patiënt met een persoonlijke aanpak en innovatieve technieken en behandelingen.
Elke stap binnen het zorgtraject van de patiënt is wetenschappelijk onderbouwd (evidence-based). We zetten de kracht in van het digitale tijdperk, verlaten onze ziekenhuismuren en slaan samen met de patiënt de handen ineen.
Onderzoek
Om elke patiënt de beste medische zorg te bieden, investeert UZA continu in de groei van haar onderzoekspijler. Een hechte research community van onderzoekers, patiënten, studieverpleegkundigen, datamanagers, biobankers, biostatistici, jurdische experten en nog vele anderen zet zich dagelijks in om te blijven innoveren en nieuwe inzichten, technieken en therapieën snel tot bij de patiënt te brengen.
Wetenschappelijk onderzoek is de opdracht waarmee we ons als universitair ziekenhuis onderscheiden van algemene ziekenhuizen.
Opleiding
Opleiding zit in onze genen. De plannen voor het UZA werden immers uitgetekend nadat de UIA in 1972 met een doctoraatsopleiding startte en er een opleidingscentrum voor jonge artsen nodig was. Zo'n 40 jaar nadat de eerste artsen hun opleiding in het UZA genoten, zijn we trots op het opleidingsnetwerk dat zich tot ver buiten de provinciegrenzen heeft ontwikkeld.
Samen vormen we de specialisten, verpleeg- en zorgkundigen, paramedici en administratieve krachten van morgen - en stomen we het zorglandschap klaar voor nieuwe maatschappelijke evoluties, met oog voor innovatie en samenwerking.
Ontdek onze missie, visie en strategie 2022-2030
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) tekenden samen een strategie uit voor de periode 2022-2030. Welke keuzes maken we voor de toekomst, en aan welke maatschappelijke vraagstukken gaan we actief bijdragen? De toekomstvisie is gericht op samenwerking met alle partners binnen het zorgecosysteem in de regio Antwerpen dat wordt ingericht, namelijk de Antwerp Health Harbour.
Diversiteit en gendergelijkheid
Het UZA heeft er altijd naar gestreefd een inclusieve en diverse organisatie te zijn, wat een noodzakelijke voorwaarde is om talentvolle medewerkers aan te trekken, een belangrijke rol te spelen in een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg voor onze patiënten en sterke samenwerkingsverbanden uit te bouwen met partnerziekenhuizen.
Onze ambitie is te zorgen voor gelijke rechten en kansen voor iedereen, ongeacht afkomst, leeftijd, godsdienst, geaardheid of functiebeperking. Iedereen kan in de uitoefening van zijn functie bijdragen aan de visie en missie van de organisatie.
Het genderbeleid vormt een onderdeel van dit brede beleid met betrekking tot diversiteit en inclusie.
Van 2022 tot 2026, richt het UZA zich op 3 belangrijke pijlers:
- Diversiteit en gendergelijkheid in werving en selectie
- Gelijke verloning en loopbaanontwikkeling
- Welzijn van de medewerker
In het gender equality plan 2022 beschrijven we voor iedere pijler de huidige situatie, de doelenstellingen en actiepunten, evenals de manier waarop de voortgang zal gemonitord worden en resultaten zullen bekend gemaakt worden.