Bewegingstherapie bij obesitas
Obesitas kan onder andere bestreden worden door (minstens) 30 minuten lichaamsbeweging per dag. De behandeling loopt meestal in combinatie met voedingstherapie.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten
Wat is bewegingstherapie bij obesitas?
Hoe kan bewegingstherapie helpen bij obesitas?
Obesitas kan onder andere bestreden worden door (minstens) 30 minuten lichaamsbeweging per dag. De behandeling loopt meestal in combinatie met voedingstherapie.
Hoe verloopt de behandeling?
Tijdens het intakegesprek peilen we naar jouw interesses en mogelijkheden. Op basis daarvan geven we jou persoonlijk advies dat volgende elementen kan omvatten:
- Dagelijkse activiteiten opdrijven: vaker de trap nemen, de auto wat verder parkeren en een stukje te voet te gaan…
- Wandelen, fietsen en zwemmen: dat zijn de minder intensieve bewegingsvormen die je lang kunt volhouden. Voor gericht oefenen is een hartslagmeter een handig hulpmiddel. Om vetten als brandstof aan te spreken tijdens het sporten zou jouw polsslag maximaal 65% van jouw maximale hartslag moeten bedragen. Die maximale hartslag kan je bij benadering berekenen door jouw leeftijd af te trekken van 220.
- Dagelijkse gebruik van een hometrainer op basis van een schema dat we jou meegeven
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.