Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten

Op de dienst endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten van het UZA kan je behandeld worden voor aandoeningen van het klierstelsel of hormonale stoornissen, diabetes of suikerziekte en stofwisselingsziekten.

Praktisch

Praktisch

  • Indien je verwezen wordt, vragen we je jouw verwijsbrief met voorgeschiedenis, medicatielijst en (indien mogelijk) resultaten van voorgaande onderzoeken te bezorgen.
  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 17:00. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten

Niet beschikbaar
Route 114
Wat zijn endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten?

Wat zijn endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten?

Op de dienst endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten van het UZA kan je behandeld worden voor aandoeningen van het klierstelsel of hormonale stoornissen, diabetes of suikerziekte en stofwisselingsziekten.

  • Endocrinologie behandelt hormonale stoornissen, ofwel aandoeningen van de klieren die hormonen uitscheiden in de bloedbaan. Hormonen zijn signaalstoffen die de werking van andere organen beïnvloeden.

     

    Wat zijn endocriene ziekten?
    Endocriene ziekten zijn het gevolg van een hormonale stoornis: je lichaam produceert dan te veel of juist te weinig van een bepaald hormoon. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, andere verworven.

    Je kan bij de dienst endocrinologie van het UZA terecht voor:

    • diabetes of suikerziekte
    • obesitas of gewichtsproblemen
    • lipidenafwijkingen (bv. cholesterolproblemen)
    • afwijkingen van de schildklier
    • afwijkingen van de hypofyse
    • afwijkingen van de bijnier
    • afwijkingen van de bijschildklier en calciumhuishouding
    • hormonale afwijkingen aan de vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen (andrologie, gynaecomastie, hirsutisme...)
    • hormonale vruchtbaarheidsproblemen (fertiliteit)

     

    Behandelingen endocrinologie

    ‎Meestal word je in onderling overleg behandeld met medicatie. Soms is heelkundig ingrijpen nodig en kan je rekenen op een team van ervaren chirurgen. De verdere nazorg gebeurt op regelmatige basis op de dienst endocrinologie. Bij schildklierlijden kan er worden behandeld met radioactief jodium op de dienst nucleaire geneeskunde. Indien er hypofyseproblemen worden geconstateerd, kan je verwezen worden naar de dienst neurochirurgie voor een eventuele ingreep.

     

    Onderzoeken endocrinologie

    Op voorhand word je verteld of je al dan niet nuchter moet zijn en of je al dan niet je medicatie mag innemen. Draag gemakkelijke kleding, dat vergemakkelijkt de onderzoeken.

    1. Bloedonderzoek

      De meeste onderzoeken zijn gebaseerd op een bloedonderzoek. Daarbij worden de hormonenspiegels in het bloed nagegaan. Afhankelijk van het type bloedtest zijn deze soms al na enkele dagen bekend, soms pas na enkele weken. Ze worden met je besproken tijdens een tevoren vastgelegde raadpleging. Vervolgens sturen we de resultaten door naar je huisarts.

    2. Bijkomend onderzoek

      Je wordt binnen het UZA doorverwezen naar de diensten medische beeldvorming (o.a. voor een isotopenscan, CT-scan en MRI-scan). Voor onderzoek naar de schildklier, wordt u specifiek doorverwezen voor een schildklierscan.

  • In het UZA kan je als diabetespatiënt terecht bij een uitgebreid en gespecialiseerd team van diabetologen, diabeteseducatoren, diëtisten en administratieve medewerkers. Zij zetten zich actief in om je vanaf het begin met de beste zorg te omringen en helpen je graag verder met al jouw vragen.

    • Glucosemeting
      Diabetes is een van de vaakst voorkomende chronische aandoeningen. De ziekte wordt gekenmerkt door een verhoging van de bloedsuikerwaarden.
  • Metabole ziekten zijn uiteenlopende aandoeningen die te maken hebben met de stofwisseling.
    Metabolisme of stofwisseling is de verzamelnaam voor de processen in het lichaam die voedingsbestanddelen omzetten in bouwstoffen en energie. Deze stofwisseling is noodzakelijk voor de normale werking, groei en onderhoud van het lichaam.
    Erfelijke stofwisselingsstoornissen zijn zeldzaam en worden vaak al op jonge leeftijd opgespoord.

    Wat doet de dienst metabole ziekten van het UZA?
    Meestal kom je bij de dienst metabole ziekten van het UZA terecht bij:

    • overgewicht of obesitas
    • magerzucht of anorexia
    • hypoglycemie of een te lage bloedglucosespiegel
    • stoornissen in de bloedvetten zoals een verhoogde cholesterol of triglyceriden

    De dienst metabole ziekten van het UZA heeft een uitgebreide, internationaal gerenommeerde expertise voor de behandeling en begeleiding van patiënten met overgewicht en obesitas. Zo heeft het UZA als enige ziekenhuis in de provincie Antwerpen een metabole eenheid om basale verbranding te meten.

    Metabole onderzoeken

    Niet-operatieve (conservatieve) behandeling van obesitas
    Met beweging, gezonde voeding en medicatie kan obesitas aangepakt worden. 

    1. Diabetespatiënten 

      Patiënten van de dienst endocrinologie kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg bij diabetes. Psychologen richten zich op hulpvragen die voortkomen uit de psychologische druk van diabetes, zoals aanpassingsmoeilijkheden, moeilijkheden met aanvaarding, stress, angstklachten en depressieve symptomen. De behandeling omvat ook ondersteuning bij problemen met therapietrouw, levensstijlaanpassingen en persoonlijkheidsaspecten zoals extreem perfectionisme. Psychologen bieden ondersteuning aan zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten.

    2. Obesitaspatiënten

      Patiënten met obesitas kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg om een gezonde levensstijl te realiseren en behouden na een bariatrische ingreep. Psychologen helpen bij het aanpassen van eetgedrag, zoals emotioneel eten, en ondersteunen bij een negatief zelf- of lichaamsbeeld. Daarnaast staan zij klaar om andere psychologische vragen en moeilijkheden aan te pakken die kunnen ontstaan bij gedragsaanpassing, zowel voor als na de ingreep. De behandeling begint met een standaard screeningsgesprek om de behoeften van de patiënt te beoordelen. Ambulante patiënten kunnen op indicatie of op eigen verzoek psychologische hulp ontvangen, zowel voor als na de ingreep. Psychologen organiseren jaarlijks een groepsprogramma en psycho-educatieve sessies, bijvoorbeeld over eetgedrag, voor patiënten met bariatrische hulpvragen.

Oncologische endocrinologie

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Arts-specialisten in opleiding

Verantwoordelijken

Administratieve medewerkers

Verpleegkundigen

Paramedici

Psychologen

Patiëntenbegeleiding

Betrokken diensten

  • Je kan bij de dienst abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde terecht voor heelkundige ingrepen.
  • Onderzoek en behandeling van patiënten met maag-, darm-, en leverziekten.
  • De dienst cardiologie behandelt aandoeningen van hart- en bloedvaten (cardiovasculaire aandoeningen of hart- en vaatziekten).
  • De dienst radiologie gebruikt medische beeldvorming zoals röntgenstralen (röntgenfoto, CT-scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MR).
  • De dienst neurochirurgie behandelt aandoeningen van het centrale en perifere zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen), de wervelkolom en de schedel.
  • Nucleaire geneeskunde zet radioactiviteit in om tal van aandoeningen op te sporen of voor de behandeling van goedaardige gezwellen en kanker.
  • Op verpleegeenheid A1 verblijven de patiënten van de diensten endocrinologie, diabetologie, immunologie en gastro-enterologie in kortverblijf.
  • In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.
Overige

Overige

Interessante links

  • Diabetes Liga (VDV)

    Diabetes Liga (VDV) is een dynamische vereniging die als doel heeft het welzijn te verbeteren van alle mensen die met diabetes geconfronteerd worden. Mensen met diabetes en hun sociale omgeving maar ook zorgverleners die op professionele wijze met diabetes begaan zijn, maken samen deel uit van de meer dan 23000 leden.
  • Een conventie is een contract met het RIZIV waarbij een aantal prestaties en/of behandelingen, buiten de nomenclatuur om, terugbetaald worden.