Gastric sleeve

Bij de gastric sleeve (restrictieve ingreep of maagverkleining) wordt de maag verkleind, waardoor je sneller een verzadigingsgevoel krijgt en minder zal eten

Praktisch

Maak een afspraak

Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten

Niet beschikbaar
Route 114

Hepatobiliaire, transplantatie en endocriene heelkunde

Niet beschikbaar
Route 131

Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde

Niet beschikbaar
Route 131
Wat is een gastric sleeve?

Wat is een gastric sleeve?

Bij de gastric sleeve (restrictieve ingreep of maagverkleining) wordt de maag verkleind, waardoor je sneller een verzadigingsgevoel krijgt en minder zal eten. Omdat we een deel van de maag wegnemen, is dit een onomkeerbare ingreep.

Is een gastric sleeve de geschikte ingreep voor mij?

Of een gastric sleeve de geschikte ingreep is voor je, hangt af van jouw voedingspatroon. Dit wordt onderzocht tijdens jouw raadpleging bij de chirurgen en de diëtiste.

Een gastric sleeve is de geschikte ingreep als je:

  • grote hoeveelheden eet, zonder opvallend veel suiker- of vetrijke ingrediënten (tussendoortjes).
     

Een gastric sleeve is een minder geschikte ingreep als je:

  • Onregelmatig eet, een stresseter bent, of veel tussendoortjes eet. In dit geval is de gastric bypass een betere keuze.
     

Naast jouw voedingspatroon kijkt de arts ook naar diabetes of andere ziektes, jouw leeftijd en ook jouw eigen voorkeur. Zo kunnen we een voorstel op maat formuleren.

Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

  1. 1

    Om een veilige vermageringsingreep te garanderen, worden eerst enkele vooronderzoeken uitgevoerd. Na deze onderzoeken kom je weer naar de dienst abdominale heelkunde en bespreken we de resultaten. Als alles gunstig blijkt voor een operatie, plannen we een operatiedatum. Jouw arts overloopt samen met jou wat je voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.

    Om jouw doelgewicht te bereiken, is het belangrijk dat ook jouw voedingspatroon wordt aangepakt voor de operatie. Hier vind je voedingsadvies ter voorbereiding op de operatie.

    Dit hele traject duurt een 2-tal maanden.

  2. 2

    Meestal word je de dag van de ingreep zelf opgenomen. Je meldt je aan op de afdeling, waar de verpleegkundige jou klaarmaakt en naar de operatiezaal brengt.

  3. 3

    Een gastric sleeve gebeurt via een kijkoperatie en duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

    1. Met een speciaal instrument (stapler) wordt het grootste deel van de maag weggenomen, zodat enkel een smalle buismaag overblijft. Hierdoor zal sneller een verzadigingsgevoel optreden en zal je dus minder eten. 
    2. Na de ingreep ontwaak je op de ontwaakzaal. Zeer obese patiënten of patiënten met zware ziektebeelden ontwaken op intensieve zorg. 
    3. Nadien ga je terug naar de afdeling waar je gemiddeld 3 tot 4 dagen zal verblijven. De verpleegkundigen en artsen komen regelmatig op controle. 
    4. De dag na de ingreep wordt er bloed afgenomen en mag je water drinken. Als dit vlot verloopt, starten we de volgende dag met sapjes en gemalen voeding. De diëtiste komt langs en geeft voedingsadvies dat je de volgende 3 weken moet volgen. Lees hier meer over het voedingsadvies na een vermageringsingreep. 
    5. Als alles vlot verloopt kan je na 3 tot 4 dagen het ziekenhuis verlaten. Je krijgt een ontslagbrief voor de huisarts, de documenten voor de verzekering en een attest voor de werkgever. In principe ben je werkonbekwaam tot de eerste controle op 3 weken na de operatie.

  4. 4

    Op deze pagina lees je meer over de nazorg, het herstel, de opvolging en resultaten na een vermageringsingreep. Ook mogelijke complicaties en de mogelijkheid tot een buikwandcorrectie komen aan bod.

  5. 5

    In het UZA is er een aangepast bewegingsprogramma voor patiënten na een vermageringsingreep, waarbij je onder begeleiding en samen met lotgenoten aan lichaamsbeweging kan doen.

Wie komt in aanmerking?

Wie komt in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een obesitasoperatie (en de terugbetaling ervan) moet je voldoen aan onderstaande BMI-vereisten en wettelijke criteria:

  • Je komt wel in aanmerking voor een obesitasingreep als:

    • Jouw BMI hoger is dan 40 en jouw gewicht het gevolg is van verkeerde eetgewoonten. 
    • Jouw BMI tussen 35 en 40 ligt, en specialisten van het slaapcentrum, de dienst endocrinologie of de dienst cardiologie bevestigen dat je diabetes (suikerziekte), slaapapneu of therapieresistente hoge bloeddruk hebt. 
    • Je al een obesitasoperatie onderging die geen resultaat meer heeft. Dit wordt verder onderzocht. 

    Je komt niet in aanmerking voor een obesitasingreep als: 

    • Jouw BMI kleiner is dan 35. In dit geval betaalt de ziekteverzekering de operatie niet terug en kan het UZA de ingreep niet uitvoeren. We raden je aan om met een niet-heelkundige behandeling gewicht te verliezen, zoals medicatie, bewegingstherapie of voedingstherapie. Hiervoor werken we nauw samen met de diensten endocrinologie en diëtiek.

    Bereken hier jouw BMI.

    • Minimumleeftijd 18 jaar
    • Gedocumenteerde dieetpogingen gedurende 1 jaar
    • Goedkeuring van een multidisciplinair team (chirurg, psycholoog, endocrinoloog, diëtist)
    • Bereidheid om eetgewoontes en levensstijl aan te passen na de ingreep
       

    Als je aan deze criteria voldoet, krijg je het grootste gedeelte terugbetaald via het ziekenfonds. Je moet zelf nog remgeld van 1200 euro betalen, tenzij je een hospitalisatieverzekering hebt. Afhankelijk van jouw persoonlijke polis wordt jouw remgeld door het ziekenfonds betaald.

    Informeer je goed bij jouw verzekering zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij stellen alle attesten op die nodig zijn voor de terugbetaling via het ziekenfonds. Je moet zelf bij jouw hospitalisatieverzekering navragen of je het remgeld terugbetaald krijgt.

Betrokken diensten

Kom jij ook?