Vooronderzoeken vermageringsingreep
Om meer info te hebben over jouw algemene gezondheidstoestand, gebeuren er verschillende vooronderzoeken.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Wat zijn de vooronderzoeken voor een vermageringsingreep?
Om na te gaan of je aan aan de BMI-vereisten en wettelijke criteria voldoet en om voldoende informatie te hebben over jouw algemene gezondheidstoestand, gebeuren er verschillende vooronderzoeken.
Deze vooronderzoeken zijn essentieel voor het ondergaan van een vermageringsingreep, omdat:
- Een vermageringsingreep niet uitsluitend een invloed op het lichaamsgewicht heeft, maar ook op hoe jouw lichaam met voeding (en energie) omgaat.
- Gezondheidsproblemen zoals slaapapneu, diabetes (suikerziekte) of hoge bloeddruk frequenter voorkomen bij patiënten met obesitas. Met vooronderzoeken kunnen we dan ook beter de risico’s van de ingreep beperken.
- Een goede beoordeling voorafgaand aan de ingreep ook de opvolging en begeleiding na de ingreep ten goede komt.
Het is dus strikt noodzakelijk dat deze vooronderzoeken in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen of een ander ziekenhuis worden uitgevoerd.
Deze vooronderzoeken bestaan uit:
- Oppuntstelling bij de endocrinoloog
- Controle bij de psychiater/psycholoog
- Opzoeken van een bacterie (Helicobacter pylori) in de maag (ureum ademtest of gastroscopie)
- Slaaponderzoek (indien nodig)
- Controle bij de anesthesist
- Controle bij de diëtist
Na deze onderzoeken kom je weer naar de dienst abdominale heelkunde om de resultaten te bespreken. Als alles gunstig blijkt voor een operatie, plannen we samen met jou een operatiedatum in. Dit hele traject duurt een 2-tal maanden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.