Diabetes jaarbilan
Tijdens deze jaarlijkse check-up worden een aantal onderzoeken uitgevoerd waarbij eventuele verwikkelingen van diabetes worden nagekeken en onderzocht. Deze onderzoeken worden individueel bepaald, afhankelijk van de duur en het type van jouw diabetes.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten
Diabeteseducator van wacht
Wat is een jaarbilan?
Tijdens deze jaarlijkse check-up worden een aantal onderzoeken uitgevoerd waarbij eventuele verwikkelingen van diabetes worden nagekeken en onderzocht. Deze onderzoeken worden individueel bepaald, afhankelijk van de duur en het type van uw diabetes.
Onderzoek / Verloop
Deze onderzoeken worden standaard uitgevoerd:
- een bloedafname (nuchter) en 2 uur na het ontbijt
- 24 u urinecollectie
- voetnazicht bij de podoloog
- oogfundus
Eventuele bijkomende onderzoeken:
- EKG
- hartonderzoek
- bloedvatonderzoek van benen of halsbloedvaten
- echografie abdomen (buik)
- nieronderzoek
- raadpleging bij de educator
- raadpleging bij de diëtiste
- conventieafspraak
- 1
Waarom een jaarlijkse check-up
Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op hart- en vaatlijden. Ook de ogen en de nieren kunnen aangetast worden. Deze verwikkelingen geven vaak pas laattijdig klachten, maar kunnen vroeg opgespoord worden. De belangrijkste verwikkelingen worden nagekeken zodat er meteen een preventieve behandeling kan opgestart worden als dat nodig blijkt.
- 2
Voorbereiding op de jaarlijkse check-up
- Je krijgt de planning voor de verschillende onderzoeken ruim tevoren in jouw brievenbus.
- Het onderzoek kan een halve tot een volledige dag duren.
- Op de dag van het onderzoek breng je de gevraagde urinecollectie van 24u mee.
- Je komt nuchter naar de dienst diabetologie. Jouw ochtendmedicatie, insuline en een ontbijt mag je meebrengen.
- Je draagt gemakkelijke kledij.
- Tijdens het jaaronderzoek worden ook jouw voeten nagekeken. Draag dus liefst gemakkelijke schoenen en kousen (en geen panty's).
- 3
De resultaten
We bespreken de resultaten met je op een tevoren afgesproken raadpleging. Hierop volgt indien nodig een aanpassing van de medicatie. De resultaten worden ook naar jouw huisarts gestuurd met een aanbeveling om de behandeling aan te passen en een opvolgschema.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.