Borstreconstructie na borstamputatie
Een borstreconstructie na een borstamputatie kan zowel praktisch als emotioneel van groot belang zijn.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Oncologisch en hematologisch dagziekenhuis
Plastische heelkunde
Behandeling / Verloop
- 1
Voor de ingreep/behandeling
- De dag van de ingreep moet je nuchter (niks eten, drinken of roken) zijn vanaf middernacht.
- De anesthesist bespreekt met jou welke medicatie je al dan niet moet innemen. Als je bloedverdunners of aspirinepreparaten gebruikt, zal je in overleg met uw arts enkele dagen voor de operatie moeten stoppen en eventueel andere medicatie innemen.
- Als je koorts hebt, kan de operatie niet doorgaan.
- Voor de operatie scheert een verpleegkundige de okselstreek. Hij of zij brengt jou naar de operatiezaal. Je krijgt een infuus voor slaapmedicatie, vocht en pijnstilling na de operatie.
- Tijdens de operatie krijgt je in (de buurt van) het operatielitteken één of meerdere slangetjes of redondrains om het overtollige wondvocht af te voeren. Zodra de wondvochtproductie afneemt, verwijdert de verpleegkundige deze drains. Dit gebeurt meestal na enkele dagen.
- 2
De ingreep/behandeling
Er zijn verschillende manieren waarop de chirurg een borstreconstructie kan uitvoeren. Soms kan dit tijdens de operatie waarbij de borst geamputeerd wordt. Maar vaak zijn er voor een borstreconstructie verschillende operaties nodig.
Reconstructie met eigen weefsel Reconstructie met niet-eigen materiaal Beschrijving Reconstructie op basis van weefsel uit buik, rug, bil, bovenbeen met of zonder microchirurgie Implantaat met tijdelijk weefsel expander of definitieve prothese Duur van de anesthesie Lange verdoving Korte verdoving Duur van de ziekenhuisopname Verschillende overnachtingen Daghospitalisatie Voordelen van dit type reconstructie Geen nieuwe ingreep nodig na verloop van tijd zoals wel het geval is bij een prothese
Natuurlijker uitziende borst
Geen lichaamsvreemde voorwerpen nodig
Minder zware operatie
Kortere herstelperiode
Nadelen van dit type reconstructie Zware operatie
Langere herstelperiode
Asymmetrie mogelijk
Risico op infectie of nabloeding
Kans op protheseverschuiving en rimpelvorming
Risico op lekkage van prothesen
Mogelijk moet de prothese na verloop van tijd vervangen moet worden
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Overige
Interessante links