Glomerulaire filtratietest
Bij de Cr-EDTA-test wordt een licht radioactieve stof ingespoten. We meten op bepaalde tijdstippen hoe vlug deze stof door de nieren wordt uitgefilterd.
Synoniemen
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Kindernefrologie
Online je afspraak boeken?
- Boek een afspraak steeds op het persoonlijk account van de patiënt. Na het boeken, ontvang je een bevestigingsmail.
- Raadplegingen kan je ook online annuleren. Geplande onderzoeken of ingrepen annuleer je telefonisch (je zal zien dat je deze niet online kan annuleren).
Wat is een glomerulaire filtratietest?
Om exact te meten hoe snel de nierfilters werken, kan een nierfunctietest nodig zijn. In het UZA doen we de Cr-EDTA-test. Hierbij wordt een licht radioactieve stof ingespoten. We meten op bepaalde tijdstippen hoe vlug deze stof door de nieren wordt uitgefilterd.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
- Jouw kind moet niet nuchter zijn.
- De lengte en het gewicht van jouw kind wordt gemeten.
- De test duurt in totaal 4 uur.
- 2
Het onderzoek zelf
- Via een vleugelnaaldje wordt bloed afgenomen en de Cr-EDTA ingespoten.
- In de andere arm wordt een infuuskatheter geplaatst om bloed af te nemen. De controlebloedafnames voor de test gebeuren 2, 3 en 4 uur na het inspuiten van de Cr-EDTA.
- 3
Na het onderzoek
- De infuuskatheter wordt verwijderd, en jouw kind mag naar huis.
- Er zijn geen specifieke aandachtspunten.
- Na 1 week kennen we het resultaat van de test.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.