Geneesmiddelenallergie

Mensen reageren niet vaak allergisch op medicatie, maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn. De meeste nevenwerkingen op medicijnen of intoxicaties zijn geen allergische reacties, omdat ze niet veroorzaakt worden door het immuunsysteem. Toch is het belangrijk elke geneesmiddelenallergie correct te identificeren.

Wat is een geneesmiddelenallergie?

Welke soorten geneesmiddelenallergieën bestaan er en wat zijn de symptomen?

Geneesmiddelen kunnen zowel type I als IV-reacties uitlokken. 

Welke geneesmiddelen lokken vaak een allergie uit?

Diagnose

Diagnose

Hoe een geneesmiddelenallergie (diagnostiek) wordt opgespoord, is niet altijd eenvoudig.

  • Wat jij als patiënt vertelt, is van uiterst belang om de arts te helpen de juiste onderzoeken uit te voeren. Daarom is het nuttig als je op voorhand een antwoord formuleert op volgende vragen:

    • Wat zijn je klachten? Heb je last van huidletsels? Neem dan een foto zodat we deze op de raadpleging kunnen bekijken.
    • Wat is/zijn volgens jou de mogelijke boosdoener(s)? Met andere woorden: welk geneesmiddel veroorzaakt volgens jou of je arts de allergieklachten? Breng de bijsluiter van het geneesmiddel mee. 
    • Hoe lang na de blootstelling aan de boosdoener(s) ontstaan de klachten? 
    • Hoe lang houden de klachten aan (na stoppen van blootstelling aan de boosdoener)?
    • Werden de klachten behandeld? Zo ja, hoe? Breng de reeds beschikbare medicatie (pillen, neurssprays, puffs en/of zalven) mee of neem er een foto van.
    • Heb je al onderzoeken ondergaan? Zo ja, breng de resultaten van die onderzoeken dan mee.

    Vul de vragenlijst hier in. 
    Vraag ook aan jouw (huis)arts een verwijsbrief met gedetailleerde verslaggeving. Dit verslag is essentieel om onze tests correct te oriënteren. Ook je apotheker kan zinvolle informatie geven over de medicatie die vermoedelijk jouw allergische reactie uitlokt.

    Voor allergische reacties opgetreden tijdens algemene verdoving bestaat er een speciale vragenlijst die de anesthesist dient in te vullen. Zonder dit document kunnen we niet starten met de testen. 

    • Bloedonderzoeken. Hiervoor is geen specifieke voorbereiding vereist.
    • Huidtesten. Vraag aan je (huis)arts of antihistaminica (anti-allergie medicatie) eventueel een 3 tot 5-tal dagen op voorhand kunnen worden gestaakt.
    • Provocatietesten. Je krijgt tijdens de raadpleging meer informatie over de nodige voorbereidingen (bv. stoppen met bepaalde medicatie)
Behandeling

Hoe wordt een geneesmiddelenallergie behandeld?

Bij een bewezen geneesmiddelenallergie moet je de medicatie die een allergische reactie veroorzaakt in principe vermijden.

In bijzondere gevallen, wanneer een geneesmiddel absoluut noodzakelijk is, kunnen we ook overgaan tot desensibilisatie. Deze procedure gebeurt onder strik toezicht en wordt vooral (niet-exclusief) toegepast voor antibiotica, aspirine en anti-kanker behandelingen.

Betrokken diensten

  • Kinderallergologie is gespecialiseerd in complexe allergieën voor voeding, geneesmiddelen, latex en gif van bijen, wespen en hommels.

Maak een afspraak

Immunologie, allergologie en reumatologie

Niet beschikbaar
Route 148