Hemodialyse bij je kind
Hemodialyse is de oplossing als een niertransplantatie en buikvliesspoelen geen optie zijn.
Synoniemen
Variant Volwassenen/Kinderen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Kindernefrologie
Online je afspraak boeken?
- Boek een afspraak steeds op het persoonlijk account van de patiënt. Na het boeken, ontvang je een bevestigingsmail.
- Raadplegingen kan je ook online annuleren. Geplande onderzoeken of ingrepen annuleer je telefonisch (je zal zien dat je deze niet online kan annuleren).
Wat is hemodialyse?
Hemodialyse is de oplossing als een niertransplantatie en buikvliesspoelen geen optie zijn.
Bij kleine kinderen
Kleine kinderen krijgen een katheter als toegangsweg voor de dialyse. Deze blijft ter plaatse tussen de behandelingen. Om de afvalstoffen uit het bloed te filteren wordt het bloed 4 maal 4 à 5 uur per week via de katheter naar het dialysetoestel geleid. Het gezuiverde bloed keert terug naar je kind. Jouw kind krijgt een bedje op de hemodialyse-unit en wordt intensief bewaakt.
Bij grotere kinderen
Tijdens een operatieve ingreep wordt een gemakkelijk aan te prikken verbinding gemaakt tussen de slagader en de ader in de arm. Dit noemen we een shunt of een arterioveneuze fistel. Zo'n shunt heeft een aantal weken nodig om bruikbaar te worden. De hemodialyse gebeurt 3 keer per week. Een sessie duurt ongeveer 4 uur. Omdat de hemodialyse overdag doorgaat, kan jouw kind niet naar school. Dit wordt gedeeltelijk opgevangen door de ziekenhuisschool.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.