Impedantie meting
Via een impedantie meting krijgt men een idee over samenstelling van het lichaam zoals bijvoorbeeld de verhouding tussen vetten, spieren en vochtstapeling.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten
Wat is een impedantie meting?
Via een impedantie meting krijgt men een idee over samenstelling van het lichaam zoals bijvoorbeeld de verhouding tussen vetten, spieren en vochtstapeling.
Hoe bereid je je voor op een impedantiemeting?
- Zorg dat je nuchter bent.
- Laat de meting doen vóór de bloedname.
Belangrijk
Een impedantiemeting mag niet gebeuren bij personen met een pacemaker, defibrillator, geïmplanteerde pijnpomp en dergelijke.
Onderzoek / Verloop
Bij de impedantie meting worden enkele electroden aangebracht op de huid. Er wordt vervolgens een zeer lage dosis, niet voelbare, electrische stroom gemeten.
Door de verschillen in geleiding tussen vetweefsel, spierweefsel en vocht, kan men een idee krijgen van de vet- en spiermassa in het lichaam.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.