Intrapulmonale percussieventilatie (IPV)

Intrapulmonale percussieventilatie (IPV) is een ademhalingstherapie die de drainage van slijmen mogelijk maakt en de gasuitwisseling bevordert.

Praktisch

Maak een afspraak

Pneumologie

Niet beschikbaar
Route 147
Wat is IPV?

Wat is IPV?

Intrapulmonale percussieventilatie (IPV) is een ademhalingstherapie die de drainage van slijmen mogelijk maakt, voorkomt dat longdelen afgesloten worden, en de gasuitwisseling bevordert. 

De therapiekan via een mondstuk, een masker of direct via een tracheacanule toegepast worden.

  • Intrapulmonale percussieventilatie (IPV) is een vorm van positieve drukbeademing, waarbij kleine luchtpulsaties worden toegediend. De pulsen veroorzaken een trilling in de longen waardoor slijmen gemobiliseerd worden en ze opgehoest kunnen worden. Het vrijmaken van longgebieden die door fluimen verstopt waren, zorgt voor een betere gasuitwisseling. 

    Dankzij de huidige generatie toestellen kunnen we percussionaire en autogene drainage samen gebruiken, snellere resultaten bekomen en tegelijkertijd werken op lage longvolumes zonder de gasuitwisseling te verslechteren (en juist te verbeteren). Daarnaast wordt de druk binnen de longen ook niet verhoogd. Er wordt enkel een constant debiet van kleine percussies aangeboden waardoor ook de zieke delen van de long gaan worden aangesproken en gedraineerd.

    • Uitputting door langdurig gebruik van het toestel..
    • Verstopping van de bovenste luchtweg of van de tracheacanule door taaie slijmprop. Er wordt bij het aanleren van de therapie ook uitgelegd hoe je in zo’n situatie best kan reageren.
Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

  1. 1

    Tijdens een opname onderzoeken we eerst je longfunctie. Als uit het onderzoek blijkt dat je aan de voorwaarden voldoet, bezorgt de conventie jou het toestel met de juiste instellingen en leerje samen met jouw kinesitherapeut hoe je het toestel moet gebruiken.

    Zodra je goed met het toestel kan omgaan, mag je thuis zelf aan de slag. Je gebruikt het toestel zoals aangeleerd. Je krijgt ook steeds een informatiebrochure mee voor het correcte gebruik en onderhoud van het toestel.  

  2. 2

    Als alles vlot verloopt, kom je om de 6 maanden of om het jaar bij de longarts op controle.

    De conventie voorziet het toestel, vervangt het indien nodig en zal het op het einde van de therapie terugnemen.

  3. 3

    Het ziekenfonds komt tegemoet in de kosten van de behandeling met een toestel voor ademhalingsondersteuning (derdebetalersregeling). Hiervoor betaal je geen persoonlijk aandeel (remgeld).

    Voor de consultaties bij de arts betaal je wel iedere keer een persoonlijk aandeel.

    Uit de voorwaarden waaraan je moet beantwoorden, kan worden afgeleid dat in sommige gevallen een hospitalisatie nodig kan zijn om de vereiste onderzoeken te doen. Voor die hospitalisatie betaal je de gebruikelijke kosten verbonden aan jouw ziekenhuisverblijf.

Betrokken diensten

  • Op de dienst longziekten behandelen we alle aandoeningen van het ademhalingsstelsel.