Mammotoombiopsie
Een mammotoombiopsie is een zuigbiopt. Het letsel wordt geheel of gedeeltelijk weggezogen onder radiologische begeleiding.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Oncologisch en hematologisch dagziekenhuis
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
Voor een mammotoombiopsie mag je geen bloedverdunners nemen. Als je dit gewoonlijk wel doet, bespreek dit dan met jouw behandelende arts. Hij zal instructies geven over het gebruik van deze medicatie bij het plannen van het onderzoek.
- 2
Het onderzoek zelf
- Je moet uw bovenlichaam vrijmaken (beha en onderhemd moeten ook uit).
- Je gaat met uw bovenlichaam op een onderzoekstafel liggen, met je borst in een uitsparing zodat deze naar beneden hangt.
- De borst wordt samengedrukt zoals bij een mammografie en de radioloog maakt röntgenfoto’s.
- Aan de hand van deze foto’s weet de radioloog waar de punctie moet gebeuren.
- De punctieplaats wordt eerst verdoofd.
- Vervolgens zal de radioloog via een klein sneetje in de huid verschillende stukjes weefsel wegnemen.
- De anatoompatholoog onderzoekt de stukjes weefsel onder de microscoop in het labo.
- Het onderzoek duurt ongeveer een halfuur.
- 3
Na het onderzoek
Je krijgt een volgende afspraak bij de behandelende arts. Het resultaat is 2 werkdagen na het onderzoek bekend. De anatoompatholoog stuurt een verslag van het onderzoek naar jouw behandelende arts. Op de consultatie bij de behandelende arts verneem je de resultaten en krijg je eventueel een voorstel tot behandeling.
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Overige
Interessante links