Revalidatie bij rug- en nekklachten
Je komt mogelijk in aanmerking voor deze behandeling als je al enkele maanden nek- of rugpijn hebt, of als je recent een operatie onderging aan je nek of rug.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Fysische revalidatie
Wat is revalidatie bij rug- en nekklachten?
Je komt mogelijk in aanmerking voor deze behandeling als je al enkele maanden nek- of rugpijn hebt, of als je recent een operatie onderging aan je nek of rug.
De behandeling en opvolging van rug- en nekklachten gebeurt door verschillende (para)medici: revalidatieartsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, ergonoom en een psycholoog.
Behandeling / Verloop
- 1
Voor de behandeling
Voor de behandeling draag je het beste sportieve kledij. Je kan je omkleden op de revalidatieafdeling.
- 2
De behandeling
Eerst gaat je op raadpleging bij de revalidatiearts. Als je in aanmerking komt voor de multidisciplinaire rugrevalidatie, zal de arts een programma voor je samenstellen.
Je begint met een theorieles over rug en nek, nadien is er een meer op de praktijk gerichte informatiesessie bij de ergotherapeut en krijg je een psychologische evaluatie. De beweeglijkheid en de kracht van je rug of nek worden ook getest.
Je begint met individuele oefentherapie bij een van onze kinesisten in afwachting van de testen. Wanneer alle testen afgerond zijn, kan je starten met oefensessies op maat op onze gespecialiseerde oefentoestellen voor rug en nek. Deze oefensessies vinden twee maal per week plaats, en dit maximaal zes maanden lang.
- 3
Na de ingreep/behandeling
Na het oefenprogramma onderga je opnieuw de psychologische evaluatie en de testen van de beweeglijkheid en de kracht van je rug of nek. Op het einde van je revalidatieprogramma ga je opnieuw op raadpleging bij de revalidatiearts. Tijdens deze raadpleging kan je al je vragen stellen.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.