Op de dienst fysische revalidatie kom je terecht als je na een ongeluk, ziekte of medische ingreep problemen hebt gekregen met (het) bewegen (van bepaalde lichaamsdelen).

Praktisch

Praktisch

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.
  • De kinesisten kan je contacteren op hun rechtstreekse telefoonnummers.

Maak een afspraak

Fysische revalidatie

Niet beschikbaar
Route 150
Wat is fysische revalidatie?

Wat is fysische revalidatie?

Na een operatie, ongeval of bij ziekte werkt je lichaam vaak niet meer zoals het hoort. Je gewrichten bewegen niet meer goed, je spierkracht is gedaald, er zijn mogelijk verlammingen, onvermogen tot staan, gangstoornissen, mobiliteitsproblemen, beperkte coördinatie, cognitieve beperkingen, verminderd uithoudingsvermogen, verhoogde pijngevoeligheid, algemene malaise, hinder bij dagelijkse activiteiten of professionele inactiviteit.

De dienst fysische revalidatie probeert de impact van deze stoornissen, beperkingen of handicaps zoveel mogelijk te beperken of te compenseren door de juiste therapie en hulpmiddelen aan te bieden.

Afhankelijk van de nood en doelstelling zal je dagelijks of 2 tot 3 maal per week revalidatie-oefeningen volgen. De totale behandelduur kan variëren van een tweetal weken bij lichte aandoeningen tot verschillende jaren bij ernstige of chronische aandoeningen.

  • Tijdens je hospitalisatie start je op voorschrift of op advies van je behandelende arts, zo vlug als nodig is met de revalidatie/kinesitherapie. Soms voert de revalidatiearts een intakeonderzoek uit en stelt hij/zij een aangepast behandelplan op. De paramedische medewerkers voeren dan de (multidisciplinaire) behandelingen uit. Na je ontslag uit het ziekenhuis kan je de revalidatie op deze dienst verderzetten. Je therapeut en behandelend arts informeren je hierover.

  • Uiteraard kan je voor ambulante revalidatie ook rechtsreeks terecht op de dienst fysische revalidatie. Dit kan zowel op verwijzing of op voorschrift van je huisarts of specialist, als op je eigen initiatief. In functie van de aandoening en de zorgvraag kunnen de revalidatieartsen eventueel noodzakelijke bijkomende onderzoeken vragen worden en zal er een behandelplan opgesteld worden.

  • Het RIZIV vergoedt de behandelingen grotendeels via de k-nomenclatuur voor fysiotherapie, de m-nomenclatuur voor kinesitherapie of de nomenclatuur voor locomotorische revalidatieverstrekkingen. Voor deze laatste heeft het UZA een specifieke conventie met het RIZIV. Als je volledig rolstoelafhankelijk bent, kan je mogelijk een tussenkomst krijgen voor je verplaatsingen van thuis naar onze revalidatiedienst.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Verantwoordelijken

Paramedici

Betrokken diensten

Overige