Oncorevalidatie

Het doel van oncorevalidatie is het algemeen welzijn en functioneren van kankerpatiënten doorheen of na de kankerbehandeling te verbeteren.

Synoniemen

Revalidatie bij kanker
Praktisch
Wat is oncorevalidatie?

Wat is oncorevalidatie?

Kanker is een ingrijpende ziekte met een zware behandeling. Veel patiënten kampen tijdens en na hun behandeling met psychosociale en/of lichamelijke problemen zoals stress, angst, extreme vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, een verminderde conditie en andere. Mogelijks beïnvloeden deze klachten je levenskwaliteit en welzijn. 

  • Wil je actief blijven tijdens je kankerbehandeling? 
  • Wil je de draad weer opnemen na je kankerbehandeling? 
  • Ben je op zoek naar handvaten om aan de slag te gaan met de klachten en beperkingen die je ervaart? 

Ons oncologisch revalidatieprogramma helpt je een nieuw evenwicht te vinden. Dit revalidatieprogramma werd ontwikkeld door het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) en de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie

Je behandelend oncoloog is het beste geplaatst om je door te verwijzen naar het oncologisch revalidatieprogramma. Met vragen omtrent het revalidatieprogramma kan je ook terecht bij je verpleegkundig trajectbegeleider. 

Revalidatie
Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

Het programma duurt 12 weken en bestaat uit een combinatie van lichaamstraining (In Beweging) en mentale ondersteuning (In Balans). Je kan beide luiken ook apart volgen, maar we raden aan om deze te combineren als je hiervoor in aanmerking komt. De sessies worden zo ingepland dat de fysieke trainingen en ondersteunende infosessies elkaar opvolgen. Het oncorevalidatieprogramma is een groepsprogramma met ruimte voor begeleiding op maat.

  • Onderzoek toont aan dat beweging een gunstige invloed heeft op het herstel na kanker en dat het de kans op herval bij specifieke kankers kan verlagen. Voldoende beweging tijdens de behandeling zorgt er tevens voor dat bijwerkingen zoals vermoeidheid, angst, lymfoedeem, depressie en problemen met het algemeen fysiek functioneren minder tot uiting komen. 

    Tijdens of na je behandeling kan je deelnemen aan het fysieke trainingsprogramma. Gedurende dit programma werk je aan je conditie, kracht en fitheid met aangepaste oefeningen, zowel individueel als in groep, onder begeleiding van ervaren kinesitherapeuten. Daarnaast leer je omgaan met beperkingen zoals vermoeidheid en leer je de grenzen van je lichaam opnieuw inschatten. 

     

    • Individuele begeleiding kinesitherapie en ergotherapie, oedeemtherapie
      Heb je te kampen met ernstige fysieke beperkingen of is revalideren in groep voor jou geen optie? Ook dan kan je terecht bij één van onze kinesitherapeuten of ergotherapeuten.
      Voor de behandeling van lymfoedeem kan je in het UZA terecht in de oedeemkliniek.  

       

    • Sportieve uitdagingen voor (ex-)kankerpatiënten
      Heb je het oncorevalidatieprogramma doorlopen en heb je de smaak van het bewegen te pakken? Voel je je weer fitter maar vind je het moeilijk om in beweging te blijven? Gezond sporten, hoe doe ik dat? Laat je inspireren en motiveren door ons breed aanbod aan sportieve uitdagingen!
       
  • Indien je behandeling is afgerond*, kan je naast de lichaamstraining ook het psychosociale luik van de oncorevalidatie volgen. (Gast)sprekers uit diverse zorgdisciplines (psychologen, diëtisten, sociaal werkers,…) voorzien 10 infosessies waarmee we je willen ondersteunen bij het verwerken van de ziekte en het verhogen van je welzijn en weerbaarheid. We bieden informatie en tips rond thema’s die belangrijk kunnen zijn na je behandeling: stress en spanningen, voeding, vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, zelfbeeld, intimiteit na kanker, …. De psychosociale sessies gaan 1 keer per week door op maandag of donderdag, tussen 12u30 en 14u30.

    De psychosociale sessies helpen je bij het heropnemen van je dagelijks leven. Er is ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen, in een vaste groep. Een belangrijke naaste kan je indien gewenst ondersteunen tijdens je deelname aan het psychosociale programma we vragen dan dat ook deze persoon aanwezig is bij alle sessies.

    Voorafgaand aan de eerste groepssessie zal een psychologe je contacteren voor een intakegesprek.

    • Individuele psychologische begeleidingen

    Naast het groepsaanbod kan je ook terecht bij onze onco-psychologen voor individuele begeleiding. De onco-psychologen staan voor je klaar bij diagnose, tijdens en na jouw kankerbehandeling. Een individueel traject bij één van onze psychologen staat een deelname aan In balans niet in de weg. 

    • Kindergroep 

    Ook voor (klein)kinderen van kankerpatiënten kan het fijn zijn om samen te leren begrijpen wat er aan de hand is met hun dierbare en hoe om te gaan met wat ze voelen. Tijdens hun deelname aan de kindergroep krijgen ze uitleg over de ziekte en de behandeling van kanker, op kindermaat. Ze worden spelenderwijs geïnformeerd, er wordt ingezet op het uiten van gevoelens op een creatieve manier en ze leggen contact met kinderen in een gelijkaardige situatie. 

    Twee keer per jaar wordt er een kindergroep samengebracht voor 5 therapiesessies. De sessies gaan door op woensdagnamiddag. De inhoud van de sessies wordt afgestemd op de leeftijd van de deelnemers (6-12 jaar, 12-18 jaar). 

    • Mindfulness 

    Mindfulness trainster Lief Soetewey leert je met behulp van ervaringsgerichte oefeningen omgaan met verschillende gedachten en gevoelens zoals pijn, onzekerheid, angst, piekeren etc. 
     

    Benieuwd of Mindfulness iets voor jou is?  Maak kennis met mindfulness tijdens de initiatie in het In balans-programma of neem een kijkje op de webpagina van trainster Lief. 

    Ben je geïnteresseerd in het volgen van Mindfulness maar gooi je het liever over een andere boeg? Vanaf 2025 kan je bij trainster Leen Helsen terecht voor Mindful Walking en Mindful Running.

     

    *Gezien de psychosociale infosessies gericht zijn op re-integratie en het genezingsproces, voorzien we deze sessies na het afronden van een actieve behandeling. Hieronder behoort chirurgie, chemo-, radio-, of immunotherapie. Indien je nog een onderhoudsbehandeling zoals hormoontherapie volgt, kom je wel in aanmerking om het psychosociale luik te volgen.

    Oncorevalidatie_In balans
Oncorevalidatie

Betrokken diensten

Overige