Revalidatie voor reumapatiënten
Bij patiënten die lijden aan ontstekingsreuma (reumatoïde artritis en spondylitis ankylosans (de ziekte van Bechterew) en psoriasis artritis, biedt de huidige medicatie heel wat mogelijkheden om de aandoening af te remmen en onder controle te houden.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Concreet bestaat het groepsprogramma uit 24 sessies van 1 uur die 2 keer per week plaatsvinden. Dit op dinsdag en donderdagnamiddag om 17 u in de fysiozaal (route 150).
In samenspraak met je reumatoloog word je doorverwezen voor dit oefenprogramma naar de dienst fysische geneeskunde. Vervolgens kan je je telefonisch inschrijven via de kinesitherapeut of via de dienst fysische revalidatie.
Fysische revalidatie
Wat is revalidatie voor reumapatiënten?
Bij patiënten die lijden aan ontstekingsreuma (reumatoïde artritis en spondylitis ankylosans (de ziekte van Bechterew) en psoriasis artritis, biedt de huidige medicatie heel wat mogelijkheden om de aandoening af te remmen en onder controle te houden. Toch hebben deze ziekten spijtig genoeg nog een grote invloed op eenvoudige bewegingen, sportactiviteiten, dagelijkse activiteiten en arbeidsmogelijkheden.
Waarom revalidatie bij reuma?
Ondanks de reumatische klachten is het essentieel om te blijven bewegen. Dit om de stijfheid te verminderen, de spierkracht te vergroten en de algemene conditie te verbeteren. Dit kan helpen om functionele beperkingen, die op lange termijn optreden, te voorkomen of zo doeltreffend mogelijk te behandelen.
Soorten revalidatietherapieën
Verloop
- 1
Start groepsprogramma
Wanneer er voldoende inschrijvingen zijn, start er een groepsprogramma waarbij je 24 groepsessies volgt bij de kinesitherapeut. Concreet leggen we de nadruk op het verbeteren van de conditie, de kracht en de lenigheid. We houden de groepen klein, zodat de oefeningen op maat van de persoonlijke behoeften en mogelijkheden kunnen aangepast worden.
Een eenmalig advies ergotherapie kan te allen tijde afgesproken worden. Voor deze ergosessie is er geen tussenkomst van de mutualiteit voorzien. - 2
Individueel programma (bijkomstig)
We bieden, indien nodig, een individueel programma aan, bestaande uit kinesitherapie en ergotherapie, aangepast aan jouw persoonlijke mogelijkheden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Verantwoordelijken
Paramedici
Met nieuwe geneesmiddelen kunnen we heel gericht ingrijpen. Als de behandeling aanslaat, is het effect opzienbarend.
Dr. Mark Walschot