Orthopedische revalidatie
Bij de dienst fysische revalidatie kan je ook terecht om te revalideren als je een gewrichtsprothese hebt gekregen (knie, heup, schouder, ellenboog), na peesletsels (achillespees), na een breuk, na een meniscectomie of na gescheurde kruisbanden.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Fysische revalidatie
Wat is orthopedische revalidatie?
Na orthopedische chirurgie zijn pijn, zwelling en immobilisatie mee verantwoordelijk voor latere gewrichtsverstijving of afname van de spierkracht. Snel starten met aangepaste revalidatie is hier de boodschap.
Afhankelijk van het soort ingreep zal de therapie bestaan uit:
- continu passieve mobilisatie
- katroltherapie
- mechanotherapie
- analytische passieve en actieve oefeningen
- standing
- gangrevalidatie (al dan niet met krukken)
- functionele training
- isometrische-concentrische-excentrische spiertraining
- proprioceptieve oefeningen
- stabilisatietraining
- aanpassen van orthesen
- bracing
- taping
- compressietherapie
- oefenen van huishoudelijke activiteiten
- voorbereiden op hervatting van de professionele activiteiten
Behandeling / Verloop
- 1
Voor de behandeling
- Voor de behandeling draag je het beste sportieve kledij. Je kan je omkleden op de revalidatieafdeling.
- Is de ingreep gebeurd aan de onderste ledematen, zorg dan voor vast schoeisel en indien nodig ook voor krukken.
- 2
De behandeling
Je begint met de revalidatie tijdens de ziekenhuisopname, kort na de ingreep. De revalidatiearts bekijkt je situatie in de oefenzaal. Zowel de kinesist als eventueel de ergotherapeut behandelen je dagelijks. Na je ontslag uit het ziekenhuis kan je de revalidatie gewoon van thuis uit verderzetten.
- 3
Na de ingreep/behandeling
In overleg met je behandelend chirurg volgt de revalidatiearts je regelmatig op en stuurt het oefenprogramma bij als dat nodig is.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.