Bij sinusitis zijn de sinussen of neusbijholtes ontstoken. Er hopen zich dan slijmen op in de sinusholtes en de verbindingskanalen. 

Wat is sinusitis?

Wat is sinusitis?

We hebben vier paar sinussen of neusbijholtes (kaaksinussen, voorhoofdsinussen, zeefbeensinussen en wigbeensinussen). Het zijn met lucht gevulde, in het bot gelegen holtes in het gelaat. Hun functie is nog niet duidelijk bekend. Mogelijk spelen ze een rol bij de resonantie van de stem, de bevochtiging van de hele neus-keel-oorzone en het reukvermogen.

Bij sinusitis zijn de sinussen of neusbijholtes ontstoken. Er hopen zich dan slijmen op in de sinusholtes en de verbindingskanalen. 

    • Acute sinusitis

      Bij acute sinusitis wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus (bv. verkoudheid), soms gevolgd door een bacteriële bijbesmetting. We spreken dan beter van rhinosinusitis.
    • Chronische sinusitis

      Als de klachten langer dan drie maanden aanhouden, heb je chronische sinusitis. Er is dan niet noodzakelijk een virus of bacterie in het spel: de ontsteking kan ook het gevolg zijn van onder meer een allergie, poliepen of een anatomische afwijking, bijvoorbeeld een onregelmatig gevormd neustussenschot.
  • Symptomen acute sinusitis:

    • gekleurde slijmen (geel-groen)
    • hoofdpijn
    • pijn rondom de ogen of neus die erger wordt bij het vooroverbuigen
    • lichte groots

    Symptomen chronische sinusitis:

Behandeling / Verloop

Behandeling

Acute sinusitis

Acute rhinosinusitis geneest vaak spontaan. Soms kunnen ontstekingwerende middelen die het slijmvlies ontzwellen, en/of pijnstillers nodig zijn. Na 3 dagen moet je duidelijk een verbetering merken, en na 10 dagen is de sinusitis normaal helemaal genezen. Hardnekkige of steeds weerkerende sinusitis moet soms met antibiotica behandeld worden. Als de klachten heel ernstig zijn of langer dan een maand duren, ga je het best naar de (huis)arts.

Chronische of vaak terugkerende sinusitis 

Als je vaak last hebt van sinusitis of als de aandoening chronisch wordt, ga je best naar de NKO-arts. De arts gaat dan op zoek naar factoren die de ziekte in de hand werken (zoals tabak, vervuiling door professionele of klimatologische omstandigheden, toxicomanie, tandinfectie, neuspoliepen, verminderde weerstand, allergie...)

  • De arts onderzoekt je neus, neuswand en keel, en vraagt je de nodige informatie over je klachten. 
  • De arts voert een rhinoscopie en/of een nasale endoscopie (met een optiek) uit. 
  • Hij/zij kan ook een beroep doen op de dienst radiologie voor een röntgenfoto of een scanneronderzoek.
  • Wanneer de sinusitis wordt veroorzaakt door een tandinfectie, word je doorverwezen naar de afdeling tandheelkunde.

    Afhankelijk van de oorzaak bestaat de behandeling uit medicatie of een operatie. Meestal worden sinusingrepen endoscopisch en via de neusgaten uitgevoerd en laten ze ook geen littekens na. De ingreep is vooral bedoeld om de ventilatie en de drainage van de neus te optimaliseren. Algemeen worden deze ingrepen met de term FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) benoemd. De concrete uitvoering van dergelijke ingrepen is evenwel bij elke patiënt specifiek te bepalen.

 

Betrokken diensten

Maak een afspraak

Neus-, keel- en oorziekten

Niet beschikbaar
Route 125