Revalidatie bij spierletsels, peesontstekingen, gewrichtsklachten
De fysische revalidatie van spierletsels, peesontstekingen en gewrichtsklachten draait voornamelijk rond mobilisatie, spierversterking, stretching, bracing, excentrische spiertraining en ergonomie.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Fysische revalidatie
Wat is revalidatie bij spierletsels, peesontstekingen en gewrichtsklachten?
Bij deze aandoeningen is - naast infiltraties, medicatie en ESWT - fysische revalidatie een onderdeel van de behandeling. De kinesitherapeut focust zich op het toepassen van manuele therapie, mobilisatie, spierversterking en stretchingtechnieken om de doorbloeding, kracht en lenigheid te bevorderen. Je krijgt ook aangepaste oefeningen voor thuis. Bij chronische letsels stellen de ergotherapeuten ergonomische aanpassingen voor in de dagelijkse leefomgeving of in de werksituatie.
Behandeling / Verloop
- 1
Voor de behandeling
Voor de behandeling draag je het beste sportieve kledij. Je kan je omkleden op de revalidatieafdeling.
- 2
De behandeling
De kinesitherapeut of ergotherapeut voert het behandelplan uit dat de arts heeft opgesteld op basis van de diagnose. Een sessie neemt 30 tot 120 minuten in beslag en vraagt je actieve deelname.
- 3
Na de ingreep/behandeling
Op het einde van je revalidatieprogramma ga je opnieuw op raadpleging bij de revalidatiearts. Tijdens deze raadpleging kan je al je vragen stellen.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.