Spina bifida

Wat is spina bifida?

Spina bifida of ‘open rug’ is een aangeboren afwijking die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van het ruggenmerg en de wervelkolom.  Dit komt voor bij 4.5 van de 10.000 geboorten per jaar. In de eerste 3 weken van de ontwikkeling van het embryo ontstaat het ruggenmerg uit een gootje in de huid van de rug.  Normaal sluit dit gootje zich tot een buis, de neurale buis, die in de diepte verzinkt. Bij spina bifida is deze ontwikkeling gestoord en is de neurale buis op een bepaalde plaats aan de oppervlakte van de rug open gebleven. Het ruggenmerg werkt niet meer vanaf het niveau van de open wervel. Gevolg? Er worden geen boodschappen meer gegeven naar de bezenuwing waardoor de spieren op deze plaats niet meer werken.  Hoe lager de spina bifida, hoe minder klachten. Lees meer over spina bifida bij de dienst kinderneurologie.

Nieren en blaas

Omdat de bezenuwing van de blaas en de blaassfincter bij spina bifida altijd verstoord is, leidt dit tot obstructie van de urine, zindelijkheidsproblemen en urineweginfecties. Daarom leren we ouders van kindjes met spina bifida om de blaas van hun kind leeg te maken via een blaassondage.

Van zodra uw kind 5 jaar is, kan het zichzelf leren sonderen. Soms worden ook grootouders, onthaalmoeders, leerkrachten of andere verzorgers getraind.

Net als de blaas, kan ook de bezenuwing van het rectum gestoord zijn. Bij grotere kinderen starten we met een darmspoeling om hen zo zindelijk te maken voor stoelgang. Download de brochure over darmspoeling.

Laatst aangepast: 08 maart 2018
Auteur(s): Team nierziekten kinderen