Thalassemie
Er zijn twee hoofdvormen van thalassemie, α-thalassemie en β-thalassemie, met ieder hun eigen karakteristieken.
Wat is thalassemie?
Thalassemie komt net als sikkelcelziekte voornamelijk voor bij mensen die (oorspronkelijk) afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, delen van Azië (India, Indonesië), Suriname en Afrika. Er zijn twee hoofdvormen van thalassemie, α-thalassemie en β-thalassemie, met ieder hun eigen karakteristieken.
Soorten
- α-thalassemie
- β-thalassemie
Oorzaken
Thalassemie is een erfelijke ziekte waarbij hemoglobine (het zuurstof-transporterende pigment in rode bloedcellen) niet goed wordt aangemaakt.
Symptomen
Het lichaam herkent de verkeerde rode bloedcellen en vernietigt deze. Hierdoor treedt er een chronische bloedarmoede op. Vaak hebben thalassemie patiënten ook skeletafwijkingen en kunnen zij op den duur last krijgen van ijzerstapelziekte als gevolg van bloedtransfusies.
Diagnosestelling
Dit wordt vastgesteld via een bloedname met labo onderzoek.
Behandeling
De behandeling berust op het op peil houden van de rode bloedcellen door middel van bloedtransfusies. Ijzerchelatietherapie bij ijzerstapeling in het lichaam.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.