Verwantschapsonderzoek
DNA-onderzoek om de genetische verwantschap tussen personen na te gaan.
Aanvraag voor een verwantschapsonderzoek
- De aanvraag voor een verwantschapsonderzoek wordt gedaan door een rechter (procedure voor de burgerlijke rechtbank) of door een arts (voorschrift van medisch onderzoek voor zijn patiënten). Bij een aanvraag door de rechter ontvangen alle partijen een schriftelijke uitnodiging voor afname van een wangslijmvliesstaal door de deskundige.
- In geval van een privé-onderzoek maak je telefonisch een afspraak voor de afname van het wangslijmvliesstaal.
- Bij minderjarige kinderen dient de moeder van het kind toestemming te geven voor de afname van het staal bij het kind. Ook bij de moeder zelf zal een staal afgenomen worden. Indien de moeder en/of potentiële vader minderjarig is, moeten zij begeleid worden door een wettelijke ouder of voogd.
Verwantschapsonderzoek
Wat is een verwantschapsonderzoek?
Een verwantschapsonderzoek gaat de genetische verwantschap tussen personen na. Het laboratorium kan verschillende vragen over genetische verwantschap tussen personen beantwoorden. Vaakst voorkomend is de vaderschapstest of het vaderschapsonderzoek (paterniteitstest) bij een man en een kind. Ook andere verwantschappen kunnen nagekeken worden: is een bepaalde vrouw de moeder van het kind, zijn personen X en Y grootouders langs vaderskant van persoon Z, ...
Een dragerschapstest (preconceptie-DNA-test die nagaat of koppels een verhoogde kans hebben op een kind met een ernstige ongeneeslijke aandoening) wordt uitgevoerd door het Centrum Medische Genetica van het UZA.
(Niet-invasief) prenataal vaderschapsonderzoek of commerciële DNA-testen voor onderzoek naar afkomst of verre verwanten worden niet uitgevoerd in ons laboratorium.
Verloop
Om het genetisch verwantschap na te gaan, moet een DNA-staal verkregen worden. Dit gebeurt door afname van een kleine hoeveelheid wangslijmvlies.
Voor het verwantschapsonderzoek breng je het volgende mee:
- Identiteitskaart of paspoort
- Geboorteattest als het kind geen identiteitskaart heeft
- Ingevuld medisch aanvraagformulier voor een verwantschapsonderzoek. Bekijk hier een voorbeeld van een ingevuld aanvraagformulier voor een verwantschapsonderzoek.
Bij de betrokkenen wordt op het UZA met een mondwisser een weinig wangslijmvlies (speeksel) afgenomen. De identiteit van elke betrokkene wordt nauwgezet geregistreerd (kopie identiteitskaart, vingerafdruk, foto). Op het DNA worden steeds 23 erfelijke merkers van het type autosomale short tandem repeat bepaald. Indien nodig kan dit aangevuld worden met merkers van het Y-chromosoom.
Resultaat
Binnen de 4 à 6 weken mag je het verslag verwachten. Bij een privé-onderzoek wordt het verslag naar de aanvragende arts verstuurd. Er worden telefonisch geen resultaten doorgegeven.
Kostprijs
De kostprijs van een klassieke verwantschapstest bedraagt 697 euro exclusief btw (21%) (bij meerdere kinderen of vermoedelijke vaders komt er 175 euro exclusief btw (21%) per extra persoon bij). Voor een hoogdringend onderzoek (verslag beschikbaar binnen de 5 werkdagen) wordt 350 euro exclusief btw (21%) extra aangerekend. Bij een privé-onderzoek moet de betaling steeds gebeuren voorafgaand aan de consultatie. Meld je hiervoor aan bij de inschrijvingskiosk en volg de instructies. Betaling kan enkel met Bancontact of een kredietkaart (niet cash).
Bij een verwantschapsonderzoek aangevraagd door de rechter zal de eisende partij de kosten moeten dragen. In dit geval wordt de prijs van het verwantschapsonderzoek vermeerderd met een administratieve kost van 120 euro exclusief btw (21%).