Verwijderen van amandelen
Keelamandelen kunnen herhaaldelijk ontsteken. Zo’n ontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie en voelt aan als een keelontsteking. Vanaf vijf of zes ontstekingen per jaar stelt de neus-keel-oorarts meestal voor om de amandelen weg te snijden.
Ook als de amandelen te groot zijn, kan de neus-keel-oorarts beslissen om ze te verwijderen. In dat geval is er namelijk sprake van slaapapneu: je snurkt en stopt ‘s nachts regelmatig met ademhalen, met een slechte slaapkwaliteit tot gevolg.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Neus-, keel- en oorziekten
Wat zijn amandelen?
Keelamandelen of tonsillen zijn twee kleine orgaantjes achteraan in de keel. Samen met de neusamandelen, beter gekend als poliepen, en tongamandelen, vormen ze een afweerorgaan in de keelholte. Ze produceren voortdurend afweercellen die mogelijke ziekteverwekkers te lijf gaan. Treedt er een infectie op, dan zetten ze een lokale afweerreactie in gang. Die afweer in de keel is belangrijk omdat er via de lucht virussen en bacteriën binnendringen die zich een weg kunnen banen naar de luchtpijp en de longen. Die laatste zijn kwetsbaar voor ontsteking. Opmerkelijk genoeg bekleden amandelen die afweerfunctie vooral tot de leeftijd van ongeveer tien jaar. Daarna worden de amandelen kleiner en wordt de lokale afweerfunctie minder belangrijk.
Behandeling / Verloop
Amandelen weghalen is een lichte ingreep die onder algemene verdoving in dagopname plaatsvindt. Zowel de keel- als neusamandelen verwijderen we via de mond met speciale instrumenten.
De meeste patiënten zijn de volgende dag alweer opgeknapt.
Wanneer moet je je amandelen laten verwijderen?
Keelamandelen kunnen herhaaldelijk ontsteken. Zo’n ontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie en voelt aan als een keelontsteking. Sommige kinderen zijn er erg ziek van, enkelen krijgen zelfs slik- of ademhalingsproblemen. Ook de neusamandelen kunnen chronisch onstoken zijn. Vanaf vijf of zes ontstekingen per jaar stelt de neus-keel-oorarts meestal voor om de amandelen weg te snijden.
Ook als de amandelen te groot zijn, kan de neus-keel-oorarts beslissen om ze te verwijderen. In dat geval is er namelijk sprake van slaapapneu: je snurkt en stopt ‘s nachts regelmatig met ademhalen, met een slechte slaapkwaliteit tot gevolg.
- Worden de keelamandelen verwijderd? Dan spreken we van een tonsillectomie.
- Worden de neusamandelen verwijderd? Dan spreken we van een adenoïdectomie.