Voedselallergie

Een voedselallergie is een abnormale reactie van je afweersysteem op een voedingsstof.

Wat is een voedselallergie?

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een abnormale reactie van je afweersysteem op een voedingsstof. Meestal is de allergische reactie gericht tegen eiwitstructuren aanwezig in de voeding. Jouw lichaam maakt specifieke afweerstoffen tegen bepaalde eiwitten in je voeding. Als je lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal je afweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde ‘allergiecellen’ waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom ‘ineens’ een allergie kan ontstaan voor iets wat je altijd hebt kunnen eten. 

Allergie pinda
  • In principe kun je allergisch zijn aan gelijk welk voedingsmiddel. In de praktijk zien we dat het vaak dezelfde voedingswaren zijn die een allergische reactie uitlokken. Bekende allergenen zijn pinda, koemelk, soja, kippeneieren, noten, fruit (appel, kersen, perzik), tarwe, vis, garnalen, schelpdieren, en tomaten.

  • De klachten bij een voedingsallergie verschillen van patiënt tot patiënt. Wel treden de symptomen meestal op binnen enkele minuten tot twee uur na het eten van het voedsel. Telkens als je het voedingsmiddel weer eet, krijg je klachten omdat jouw lichaam het voedingsmiddel herkent als een schadelijke stof. Er komen dan stoffen vrij die zorgen voor de allergische klachten.

    Symptomen die bij een voedingsallergie kunnen optreden:

    • Huid en slijmvliezen: jeuk, roodheid, galbulten, oedeem, dikke tong, dikke keel waardoor slikken en spreken moeilijker wordt, jeuk in de mond en oren
    • Maagdarmkanaal: plots overgeven, plotse buikkrampen en/of diarree
    • Luchtwegen: verstopte neus of loopneus, benauwdheid (piepende ademhaling)
    • Bloedvaten: bloeddrukdaling, bewustzijnsverlies
Diagnose

Hoe wordt een voedselallergie opgespoord?

Een kwart van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor bepaald voedsel. In werkelijkheid heeft slechts 3 % van de bevolking ook écht een voedselallergie. Allergietesten worden enkel uitgevoerd als je klachtenpatroon mogelijks past bij een voedselallergie. De huidige allergietesten dienen om een suggestief klachtenpatroon te bevestigen, maar kunnen niet worden gebruikt als screeningstest of om toekomstige allergieën te voorspellen.

We kunnen vaststellen dat je een voedselallergie hebt met de volgende onderzoeken:

  • Huidpriktest

    Bij dit onderzoek worden druppels met bepaalde allergenen (verdachte voedselstoffen waaraan je allergisch kunt zijn) op de huid aangebracht en vervolgens wordt er door de druppel geprikt. Na 15 tot 20 minuten kan er op de huid gekeken worden naar eventuele reacties.
  • Een prik-prik test

    Bij deze test prikt de verpleegkundige eerst in een vers voedingsproduct waar stoffen in zitten waar je allergisch voor zou kunnen zijn. Vervolgens prikt hij/zij met dezelfde prikker in je huid. Zoals bij de huidpriktest kan er na 15 tot 20 minuten op de huid gekeken worden naar eventuele reacties.
  • Bloedtest

    In het bloed kunnen we de specifieke afweerstoffen (specifiek IgE antilichamen) die het lichaam maakt bij een voedselallergie bepalen.
  • Provocatietest

    Deze test is de meest betrouwbare test om een voedselallergie vast te stellen of te weerleggen. Je krijgt hierbij de voeding in opbouwende hoeveelheden toegediend. Deze test wordt altijd in het ziekenhuis gedaan.
Behandeling

Hoe wordt een voedselallergie behandeld?

  • Voedselallergie kan niet met medicijnen worden genezen. De behandeling bestaat uit het schrappen van de voedingsbestanddelen die de allergieklachten veroorzaken. Gaat het om een of twee voedingsmiddelen, dan is dit te overzien. Maar gaat het om meer voedingsmiddelen, of om belangrijke voedingsmiddelen die lastig te vervangen zijn (zoals koemelk) dan is het zinvol een diëtist in te schakelen. De voeding moet immers, ondanks de dieetbeperkingen, alle stoffen bevatten voor het goed functioneren van je lichaam.

  • Ook al ben je voorzichtig en hou je je goed aan je dieet, soms is een allergische reactie niet te voorkomen. Daarom krijgen veel patiënten met een bewezen voedselallergie van de arts noodmedicatie voorgeschreven. Deze bestaat meestal uit anti-allergiepillen en/of een zelf-inspuitbare adrenalinepen. Welke medicijnen je krijgt, is afhankelijk van de ernst van je klachten.

Betrokken diensten

  • Kinderallergologie is gespecialiseerd in complexe allergieën voor voeding, geneesmiddelen, latex en gif van bijen, wespen en hommels.

Maak een afspraak

Immunologie, allergologie en reumatologie

Niet beschikbaar
Route 148