Voedselallergie
Een voedselallergie is een abnormale reactie van je afweersysteem op een voedingsstof.
Oorzaken
In principe kun je allergisch zijn aan gelijk welk voedingsmiddel. In de praktijk zien we dat het vaak dezelfde voedingswaren zijn die een allergische reactie uitlokken. Bekende allergenen zijn pinda, koemelk, soja, kippeneieren, noten, fruit (appel, kersen, perzik), tarwe, vis, garnalen, schelpdieren, en tomaten.
Symptomen
De klachten bij een voedingsallergie verschillen van patiënt tot patiënt. Wel treden de symptomen meestal op binnen enkele minuten tot twee uur na het eten van het voedsel. Telkens als je het voedingsmiddel weer eet, krijg je klachten omdat jouw lichaam het voedingsmiddel herkent als een schadelijke stof. Er komen dan stoffen vrij die zorgen voor de allergische klachten.
Symptomen die bij een voedingsallergie kunnen optreden:
- Huid en slijmvliezen: jeuk, roodheid, galbulten, oedeem, dikke tong, dikke keel waardoor slikken en spreken moeilijker wordt, jeuk in de mond en oren
- Maagdarmkanaal: plots overgeven, plotse buikkrampen en/of diarree
- Luchtwegen: verstopte neus of loopneus, benauwdheid (piepende ademhaling)
- Bloedvaten: bloeddrukdaling, bewustzijnsverlies
Wat is geen uiting van een voedselallergie?
Aanslepende klachten van enkel het maag- en darmstelsel, zoals voortdurende buikpijn, diarree, constipatie, misselijkheid, opgeblazen gevoel en winderigheid, zijn geen uitingen van een voedselallergie. In dit geval moet er altijd eerst aan maag- en/of darmaandoeningen gedacht worden en zijn allergietesten niet aangewezen.
Ook pijnklachten (hoofd-, spier-, gewrichtspijn) en continue jeuk zijn niet suggestief voor een voedselallergie.
Hoe wordt een voedselallergie opgespoord?
Een kwart van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor bepaald voedsel. In werkelijkheid heeft slechts 3 % van de bevolking ook écht een voedselallergie. Allergietesten worden enkel uitgevoerd als je klachtenpatroon mogelijks past bij een voedselallergie. De huidige allergietesten dienen om een suggestief klachtenpatroon te bevestigen, maar kunnen niet worden gebruikt als screeningstest of om toekomstige allergieën te voorspellen.
We kunnen vaststellen dat je een voedselallergie hebt met de volgende onderzoeken:
Belangrijke weetjes
- De huidige allergietesten voor voeding (huidtesten en bloedtesten) worden vaak beïnvloed door allergieën tegen bijvoorbeeld boom- en graspollen en huisstofmijt. Daarom moeten de testen met voorzichtigheid worden aangevraagd en goed worden geïnterpreteerd.
- Vandaag worden vaak IgG-testen gedaan voor het vaststellen van voedselintoleranties/voedselallergieen. De aanwezigheid van IgG antilichamen is geen bewijs voor een allergie of intolerantie. Er is daarom ook geen wetenschappelijke evidentie voor het veranderen van jouw dieet op basis van IgG antilichamen tegen voedsel die werden gedetecteerd in jouw bloed. Er bestaat op dit moment geen screeningstest voor voedingsintoleranties.
Hoe wordt een voedselallergie behandeld?
Dieet
Voedselallergie kan niet met medicijnen worden genezen. De behandeling bestaat uit het schrappen van de voedingsbestanddelen die de allergieklachten veroorzaken. Gaat het om een of twee voedingsmiddelen, dan is dit te overzien. Maar gaat het om meer voedingsmiddelen, of om belangrijke voedingsmiddelen die lastig te vervangen zijn (zoals koemelk) dan is het zinvol een diëtist in te schakelen. De voeding moet immers, ondanks de dieetbeperkingen, alle stoffen bevatten voor het goed functioneren van je lichaam.
Noodmedicatie
Ook al ben je voorzichtig en hou je je goed aan je dieet, soms is een allergische reactie niet te voorkomen. Daarom krijgen veel patiënten met een bewezen voedselallergie van de arts noodmedicatie voorgeschreven. Deze bestaat meestal uit anti-allergiepillen en/of een zelf-inspuitbare adrenalinepen. Welke medicijnen je krijgt, is afhankelijk van de ernst van je klachten.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.
WAO Center of Excellence
De dienst immunologie, allergologie en reumatologie van het UZA en de Universiteit Antwerpen, en satelliet-polikliniek van het AZ Jan Palfijn Gent, is door de World Allergy Organization (WAO) erkend als Center of Excellence. De erkenning bekroont de gespecialiseerde en multidisciplinaire zorg, jarenlange klinische en wetenschappelijke expertise en prominente rol op vlak van onderwijs die prof. dr. Didier Ebo, prof. dr. Vito Sabato en hun team hebben uitgebouwd.