Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS)

Het COS onderzoekt ontwikkelings- en gedragsproblemen bij jonge kinderen en geeft advies aan de ouders.

Wat is het COS?

Wat is het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen?

Het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS) bestaat uit een multidisciplinair team van artsen, psychologen, logopedisten, kinesisten, en een sociale dienst. We zijn erkend door het Agentschap Opgroeien. 

Hiervoor kan je bij ons terecht

  • Het COS onderzoekt ontwikkelings- en gedragsproblemen bij jonge kinderen en geeft advies aan de ouders.

    Zo onderzoekt ons team het functioneren van je kind op verschillende domeinen zoals communicatie, beweging en intelligentie. We brengen de mogelijkheden en beperkingen van je kind in kaart en gaan na of er sprake is van een ontwikkelingsstoornis. Op basis van de onderzoeksresultaten stellen we indien nodig een diagnose en geven we advies over het meest geschikte hulpaanbod op vlak van begeleiding, behandeling en/of onderwijs.

    We kunnen als multidisciplinair team ook een aanvraagdossier indienen bij de Intersectorale Toegangspoort (ITP) voor zorg, hulpmiddelen of PAB. 

    Lees hier meer over het onderzoekstraject bij baby's, peuters en kleuters.

  • Samen met de NICU van het UZA, de NICU Gasthuiszusters Antwerpen vzw (GZA) en NICU Ziekenhuisnetwerk Antwerpen vzw (ZNA) bieden we een follow-upprogramma (conventie) aan prematuur geboren kinderen om eventuele ontwikkelingsproblemen zo snel mogelijk op te sporen. 

    Lees hier meer over het onderzoekstraject bij prematuur geboren kinderen.

Aanmelden

Aanmelden

Kinderen tot en met 4 jaar kunnen aangemeld worden tijdens het volgend aanmeldmoment bij het COS via onderstaande knop. Vanaf leeftijd van 5 jaar is aanmelden bij het COS niet mogelijk.  Het volgend aanmeldmoment is gepland op 04/11/2024 om 9u00.

In het COS Antwerpen kunnen enkel kinderen wonende in de provincie Antwerpen aangemeld worden. Wonen jullie in een andere provincie? Meld je dan aan bij het COS in jou provincie. 

Ontdek hier ook andere instanties waar je terecht kan voor diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen.

Bereid je je graag voor op dit aanmeldmoment? 

Hier vind je de informatie terug die gevraagd wordt bij het aanmelden van je kind. Het is aangeraden de nodige informatie tijdig te verzamelen, zodat het invullen van het aanmeldformulier vlot verloopt.

Wachtlijsten

Door het grote aantal aanvragen voor onderzoek binnen het COS komt je kind na aanmelding mogelijk op de wachtlijst. De wachttijd is afhankelijk van de leeftijd van je kind en het type onderzoek dat moet gebeuren. Je ontvangt een uitnodiging zodra je kind aan de beurt is.

We nodigen momenteel de kinderen uit die in april '24 aangemeld werden. De wachttijd tussen aanmelding en eerste intakegesprek bedraagt op deze moment gemiddeld 7 maanden. Voor kinderen die momenteel aanmelden schatten we dat de wachttijd evolueert naar één jaar. 

Als je kind op de wachtlijst van het COS wordt geplaatst nodigen we jou uit om samen met je kind naar het COS te komen voor een eerste kennismaking. We geven je dan advies over welke hulp je in tussentijd kan opstarten. 

Contact

Contactgegevens

  • Het COS is telefonisch bereikbaar elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur.
  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. 

Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS)

Niet beschikbaar

Bereikbaarheid

Het COS bevindt zich op het volgende adres: Prins Boudewijnlaan 43, 2650 Edegem (Google Maps)

Parkeer je auto gratis op de parking voor het gebouw.

Met de bus

  • Buslijn 32: halte Kattenbroek
  • Buslijn 141: halte Baron De Celleslaan
  • Buslijn 130: halte Baron De Celleslaan
  • Buslijn 135: halte Baron De Celleslaan 

Reken op zo’n 12 min. wandelen tot aan het COS.

Locatie

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Administratieve medewerkers

Coördinatoren

Patiëntenbegeleiding

Regio Antwerpen: praktijken voor diagnostiek ontwikkelingsstoornissen

Hieronder vind je enkele praktijken in de ruime regio Antwerpen, die diagnostiek doen van ontwikkelingsstoornissen.

We geven enkel een overzicht van praktijken die volledig multidisciplinair werken (arts, kinesist, logopedist, psycholoog) en maken hierbij een onderscheid tussen gesubsidieerde centra en privé-instanties. Gelieve zelf contact op te nemen met de betrokken instanties om te informeren naar eventuele wachttijden.

In revalidatiecentra kan je terecht voor diagnostiek en behandeling. Diagnostiek van onderliggende gedragsstoornissen is niet in elk Revalidatiecentrum mogelijk.

Betrokken diensten

  • De dienst Kindergeneeskunde heeft een derdelijnsfunctie en focust zich op acute en vooral chronische complexe pathologie voor kinderen van 0 tot 16 jaar.