Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen

Het Universitair Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen is een Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) erkend door Zorg en Gezondheid Vlaanderen. 

Synoniemen

NKR
Praktisch

Praktisch

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Universitair Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen

Route 125
Wat is het Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen?

Wat is het Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen?

Het Universitair Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen is een Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) erkend door Zorg en Gezondheid Vlaanderen. We bieden hoogkwalitatieve en wetenschappelijk onderbouwde zorg aan op maat van kinderen en volwassenen. Dat gebeurt in multidisiciplinair verband en kan alleen na schriftelijke verwijzing door een arts of andere (eerstelijns)zorgverlener.

Het revalidatiecentrum is ingebed in de dienst Neus-, keel- en oorziekten (NKO) van het UZA. Die unieke setting maakt dat je tijdens je revalidatie kan rekenen op maximale medische ondersteuning van het NKO-team, maar ook vanuit andere medische disciplines van het UZA. Afhankelijk van je zorgvraag en zorgbehoeften stellen wij een team van experten samen die je diagnose stellen en je behandelplan opmaken.

Binnen het revalidatiecentrum sta je als patiënt centraal. Je revalidatiedoelen bepalen we dan ook in overleg met jou. Naast het verbeteren van je lichamelijke functies voor je dagelijkse activiteiten, besteden we ook veel aandacht aan je levenskwaliteit en de impact van de stoornis op je persoonlijk, familiaal, sociaal en professioneel leven. Naargelang de behoeften, kunnen ook je naasten rekenen op ondersteuning vanuit onze dienst.

Wie kan in het Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen terecht?

Kinderen en volwassenen met (aangeboren en verworven):

  • gehoorproblemen 
  • slikstoornissen: neurologisch, oncologisch … 
  • stemstoornissen, spraak- en taalstoornissen 
  • complexe ontwikkelingsstoornissen 
  • aangezichtsverlamming en orofaciale afwijkingen (mond en gelaat)
Communicatiestoornissen

Hoe ziet mijn onderzoeks- en zorgtraject eruit?

  1. 1
    • Je huisarts, behandelende arts of andere (eerstelijns)zorgverlener verwijst je door voor een multidsiciplinair onderzoek.
    • Jij of je zorgverlener maakt een afspraak met onze dienst.
    • Bij het eerste contact vragen wij je naar de reden van aanmelding en bekijken we samen hoe we je kunnen verder helpen.
      • We kunnen je helpen: je komt op de wachtlijst en krijgt info over de wachttijd en hoe je je kan voorbereiden op de eerste afspraak en de start van de onderzoeken
      • We kunnen je niet helpen: we zoeken samen met jou naar een andere oplossing
  2. 2

    Om de diagnose te stellen, gebeuren enkele onderzoeken op de dienst NKO en eventueel andere diensten. Na het multidisciplinair onderzoek en het teamoverleg bespreken we de resultaten met jou. We geven je advies en bepalen in overleg met jou het behandeltraject.

  3. 3

    Sinds 1 oktober 2023 kan je in ons centrum ook terecht voor terugbetaald 'gespecialiseerd multidisciplinair advies'.

    Dat kan wanneer je elders een behandeling volgt en je zorgverlener naar ons centrum doorverwijst voor:

    • bijkomende differentiaaldiagnose
    • advies over therapieresistentie
    • bijsturen van de therapie
  4. 4

    Sinds 1 oktober 2023 kan je na een periode van intensieve revalidatie ook in het Revalidatiecentrum terecht voor verdere opvolging en het bijsturen van de therapie, al dan niet in combinatie met zelfstandig thuis revalideren.

  5. 5

    De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) betaalt het grootste deel van de kostprijs terug. De maatschappelijk werker brengt daarvoor samen met jou de nodige administratie in orde. 

Zorgaanbod

Zorgaanbod

Geen resultaten gevonden.
  • Patiënten van deze dienst kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg voor kinderen van 3 tot 15 jaar met ontwikkelings- of gehoorproblemen. Voor kinderen met ontwikkelingsproblemen, zoals uitdagingen op het gebied van IQ, aandacht, concentratie, geheugen, schoolse vaardigheden, motoriek, of taal, voeren psychologen een uitgebreid diagnostisch traject uit. Dit traject bestaat uit individuele evaluaties en gesprekken met ouders en andere zorgverleners, waarbij de resultaten en adviezen worden besproken.

    Daarnaast organiseren we verkennende gesprekken voor kinderen met gehoorproblemen, doorverwezen door NKO-artsen. Deze gesprekken richten zich op ontwikkeling, copingstrategieën, netwerk, en motivatie. Psychologen beoordelen de behoeften van deze kinderen en geven een multidisciplinaire feedback aan de betrokkenen. Houd rekening met een lange wachtlijst. De behandeling is gericht op ambulante patiënten en betrekt ouders bij zowel de diagnostische als de verkennende trajecten.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Consulenten en geassocieerde artsen

Verpleegkundigen

Psychologen

Coördinatoren

Patiëntenbegeleiding

Bij wie kom ik terecht?

Het multidisciplinair team bestaat uit revalidatieartsen, psychologisch consulenten, kinesisten, maatschappelijk werkers, klinisch psychologen, logopedisten, audiologen en psychomotorisch therapeuten.

Indien nodig winnen we bijkomend advies in bij andere diensten, zoals neurologie, oogheelkunde en medische genetica.

  • Er is permanent een revalidatiearts beschikbaar en aanspreekbaar voor patiënten die binnen de revalidatie-overeenkomst behandeld worden. De revalidatiearts speelt een essentiële rol bij de intake van nieuwe patiënten en de supervisie van het revalidatieproces.

  • Logopedisten staan in voor het onderzoek en de behandeling van stoornissen op vlak van spraak, taal, stem, aangezichtsverlamming en slikken.

  • Audiologen staan in voor het onderzoek van gehoorstoornissen en voor gehoorrevalidatie. Dit omvat zowel de aanpassing van een hoortoestel of de regeling van een implantaat als de gehoorrevalidatie. 

  • De psychologen hebben een bijzondere expertise in de diagnostiek van complexe ontwikkelingsstoornissen, aandachts- en concentratieproblemen en counseling, behandeling en diagnostiek bij kinderen en volwassenen met een gehoorstoornis en niet-aangeboren hersenletsel.

  • De kinesist staat in voor de diagnostiek en behandeling van (psycho)motorische stoornissen in het kader van een ruimere ontwikkelingsstoornis, en van kinderen met gehoorstoornissen en evenwichtsproblemen

  • De maatschappelijk werker vervult een centrale rol. Ze biedt onder meer ondersteuning op sociaal en financieel vlak en verbindt patiënten en zorgverleners. 

  • Het secretariaat is verantwoordelijk voor de administratieve taken binnen het CAR.

  • Belangrijk is dat we andere medische disciplines bij jouw zorg betrekken. Een efficiënte behandeling omvat niet alleen de therapie op onze dienst, maar veronderstelt ook een goede doorstroming van informatie naar andere partijen die bij jouw zorg betrokken zijn. 

Betrokken diensten

Ondersteunende diensten

  • Neurologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, de perifere zenuwen en het ruggenmerg.
  • Zo’n 20.000 genen met daarop miljoenen stukjes DNA-code bepalen voor een groot deel wie we zijn en hoe ons lichaam functioneert.
  • Bij de dienst oogheelkunde kan je terecht voor alle zorgen bij oogziekten.