ExtraCorporele MembraanOxygenatie (ECMO)
ECMO zorgt voor een tijdelijke ondersteuning van het hart en/of de longen wanneer deze hun functie niet voldoende kunnen uitvoeren.
Synoniemen
Wat is ECMO?
Hoe werkt ECMO?
ECMO types
Er zijn verschillende types ECMO mogelijk.
De meest voorkomende zijn:
VenoVeneuze ECMO
– bij longfalen ondanks maximale beademing
Het bloed wordt onttrokken in een groot veneus bloedvat (ader) en wordt ook teruggegeven in een groot veneus bloedvat (ader). Hierbij is het eigen hart verantwoordelijk voor het rondpompen van het bloed.
Verloop op intensieve zorg
Complicaties
ECMO is een zeer ingrijpende ondersteuning die ook mogelijks complicaties heeft.
Bloedklonters
Door aanwezigheid van lichaamsvreemd materiaal en de algemeen zieke toestand kan er klontervorming optreden. Om dit te voorkomen wordt bloedverdunnende medicatie toegediend. De stolling wordt nauwlettend opgevolgd en gecorrigeerd
waar nodig. Toch blijft er een risico op bloedklonters, zowel bij de patiënt als in de ECMO. Klonters in de patiënt kunnen bijvoorbeeld een long en/of herseninfarct veroorzaken. Klonters in het ECMO-toestel kunnen leiden tot een verminderde werking. Het kan hierdoor nodig zijn om de ECMO te wisselen.Bloeding
De meest voorkomende complicatie is bloeding, die overal in het lichaam kan optreden. De oorzaak hiervan is vaak het gebruik van bloedverdunnende medicatie en na een chirurgische ingreep. De ernst van de bloeding is afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid bloedverlies. Een hersenbloeding is hierbij de meest zorgwekkende complicatie.
Neurologische complicaties
Door aanwezigheid van een canule in een groot bloedvat kan de druk in de onderliggende weefsels toenemen. Hierdoor kan er zenuwschade ontstaan.
Infectie
De kritieke toestand van de patiënt zorgt voor een verminderde weestand. In combinatie met de aanwezigheid van canules vergroot dit het risico op infecties.
Lidmaatischemie
Door de aanwezigheid van canules in de grote bloedvaten kan de bloeddoorstroming belemmerd worden. Ondanks goede monitoring is het risico op lidmaatischemie (verminderde of geblokkeerde bloedtoevoer naar een ledemaat) steeds
aanwezig.Decubitus
We besteden veel aandacht aan het voorkomen van doorligwonden. Een goede wisselhouding is echter niet vanzelfsprekend. Ook kan het gebruik van de noodzakelijke medicatie een verminderde doorbloeding in de weefsels geven
Technische problemen ECMO-toestel
Technische problemen komen zelden voor. Ons intensieve zorg team is erop getraind om hierbij snel en adequaat te handelen.
Wat na ECMO?
Wij zorgen voor jullie
De eerste contactpersoon is de verpleegkundige die uw familielid verzorgt. Indien er veranderingen zijn in de medische toestand van de patiënt zal de arts dit met jou bespreken.
Ons ECMO team bestaat uit:
- Intensivist (arts gespecialiseerd in kritiek zieke patiënten)
- Arts assistent (afgestudeerde artsen die zich verder specialiseren)
- Verpleegkundige (getraind in verzorging van ECMO patiënten)
- Perfusionist ( gespecialiseerd in hart – long machines / ECMO)
- Hartchirurg
- Cardioloog
- Longarts
- Andere arts specialisten (optimaliseren medisch beleid)
- Kinesitherapeut
- Dienst patiëntenbegeleiding
- Diëtist
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
“Als eerste Belgische ELSO Center of Excellence behoren we nu tot een selecte, wereldwijde groep van topcentra met excellente zorg in ECMO-ondersteuning."
Dr. Jan Coveliers