Hartfalenkliniek
Een multidisciplinair team volgt patiënten op die hartfalen hebben.
Praktisch
Maak een afspraak
Hartfalenkliniek
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is de hartfalenkliniek?
De hartfalenkliniek van de dienst cardiologie helpt patiënten die hartfalen hebben. Een multidisciplinair team bestaande uit kinesitherapeuten, een sociaal verpleegkundige, een verpleegkundige, een psychologe en een diëtist die onder de leiding van cardioloog-revalidatieartsen nauw samenwerken met de verwijzend huisarts en de cardioloog die de patiënt opvolgt.
Je huisarts blijft je belangrijkste aanspreekpunt. De cardioloog en hartfalenverpleegkundige vullen je huisarts aan op het vlak van hartfalen en houden haar/hem continu op de hoogte.
Informatie
Wat betekent de diagnose van hartfalen? Wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven? Waarvoor dienen de medicijnen? Maar vooral: wat kan je zelf doen om je behandeling zo goed mogelijk te doen slagen?
Regelmatige opvolging
Door je van dichtbij op te volgen (telefonisch, via de huisarts en via de hartfalenconsultatie) kan de behandeling continu worden aangepast aan de behoeften van je lichaam. Zo vermijden we dat de pompfunctie van je hart snel achteruit gaat. Tijdig en goed reageren voorkomt dat het uit de hand loopt.
Gemakkelijk bereikbaar
Opdat je met je vragen en problemen snel bij iemand terecht zou kunnen, is de hartfalenverpleegkundige op weekdagen rechtstreeks te bereiken. Zij zal naar je probleem luisteren en je, zo nodig na contact met de cardioloog, advies geven.
Zorgaanbod
Aandoeningen
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Verpleegkundigen
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.