Plan je dagopname | kinderen
Verwittig ons
Als je niet kan komen wegens ziekte of andere omstandigheden, verwittig ons dan telefonisch op het nummer +32 3 275 73 60.
Voorbereiden
Om je dagopname vlot te laten verlopen, breng je het best een aantal zaken mee. We sommen ze graag voor je op:
- 1
Wie breng je op de hoogte?
Je gezin, je familie en/of je omgeving
Bij een ziekenhuisopname komt vaak meer kijken dan alleen de medische zorg. Het kan belangrijk zijn om ook thuis de nodige voorbereidingen te treffen. Denk hierbij aan het regelen van zaken zoals:
Kinderopvang en gezinszorg: Maak afspraken over de opvang van kinderen of andere gezinsleden die afhankelijk van je zijn.
- 2
Administratieve checklist
- Neem steeds je eID, KidsID of ISI+-kaart mee naar het UZA
Dat is belangrijk, want alleen op die manier kunnen we de derdebetalersregeling toepassen. Daarbij betaal je alleen jouw deel van de kosten aan de zorgverlener (remgeld) en worden andere kosten rechtstreeks door je ziekenfonds vergoed.
- Neem volgende contactgegevens mee
- Je eigen telefoonnummer of gsm-nummer
- Naam en adres van je huisarts
- Naam en adres van de verwijzende arts
Opgelet!
Heb je vanaf 01/01/2025 uw eID, KidsID of ISI+-kaart niet bij in het ziekenhuis? Dan betaal je steeds een voorschot voor medische verstrekking. Zonder het inlezen van je eID, ISI+-kaart of KidsID, laat de regelgeving een derdebetalersregeling niet meer toe.
- 3
Medische checklist
- Overzicht van de geneesmiddelen die je kind inneemt, waarop de dosis en tijdstip van inname vermeldt staat.
- Goedkeuring voor terugbetaling door het ziekenfonds, indien van toepassing.
- Indicatie van eventuele allergieën.
- Medische documenten waarover je beschikt: verwijsbrief van je huisarts of verwijzende arts, radiografieën, laboresultaten, vaccinatiekaart...
- 4
Persoonlijke checklist
- Zorg voor gemakkelijke kledij (bijvoorbeeld een training, losse broek, T-shirt, pantoffels...)
- Iets om te lezen of te ontspannen. (bijvoorbeeld boek, tablet, laptop...)
- Eventueel een knuffel en/of klein speelgoed. (bijvoorbeeld een puzzel,een leesboekje, spelletje...)
- Toiletgerief, handdoeken of washandjes hoef je niet mee te nemen.
- Neem eventueel iets te eten mee of wend je tot de eetgelegenheden van het UZA. Tijdens een dagopname is geen maaltijd voorzien, wel een koek en een drankje.
- 5
Opnameverklaring
Op de dag van de opname van je kind (en telkens wanneer je een ander type kamer kiest) teken je een wettelijke en officiële opnameverklaring. Daarmee bevestig je je kamerkeuze, de wettelijk vastgelegde financiële voorwaarden en die van het ziekenhuis.
De bedoeling is om je via dit formulier je zo volledig mogelijk te informeren over de financiële voorwaarden van jouw ziekenhuisopname of je medische ingreep.
Bereikbaarheid UZA
Je bereikt het UZA gemakkelijk met de auto, het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Verschillende buslijnen houden halte vlakbij het ziekenhuis.
Aanmelden
Meld je aan bij de aanmeldkiosk
Wat gebeurt er bij de aanmelding?
Voor administratieve en medische doeleinden is het belangrijk dat je gegevens volledig en juist worden geregistreerd. Daarom controleren we je gegevens aan de hand van de elektronische identiteitskaart (eID), Kids-ID of ISI+-kaart. Die kaart bevat de officiële naam en adresgegevens. Er zal je ook gevraagd worden naar je telefoonnummer en huisarts.
Opgelet!
Heb je vanaf 01/01/2025 uw eID, KidsID of ISI+-kaart niet bij in het ziekenhuis? Dan betaal je steeds een voorschot voor medische verstrekking. Zonder het inlezen van je eID, ISI+-kaart of KidsID, laat de regelgeving een derdebetalersregeling niet meer toe.
Waarborg
In een aantal gevallen moet je een waarborg (voorschot) van 50 euro betalen:
- als je niet bent aangesloten of niet in regel bent bij een Belgisch ziekenfonds
- als je geen adres in België of in het buitenland heeft
- als een OCMW of andere instantie instaat voor de betaling van de kosten, maar je geen geldige betalingsgarantie kunt voorleggen
- als je achterstallige onbetaalde facturen hebt
Je verblijf
We geven je graag alle antwoorden op je vragen over het dagelijkse ziekenhuisleven. Met deze praktische informatie hopen we jouw ziekenhuisopname zo aangenaam mogelijk te maken.
Een operatie kan zowel voor je kind als voor jou een hele belevenis zijn. Gelukkig kunnen een goede voorbereiding en de opgewekte, kindvriendelijke aanpak van onze zorgteams het verschil maken.
Persoonlijke spullen
Praktische tips
- Laat geen geld of een portefeuille rondslingeren.
- Breng zo weinig mogelijk geld mee en laat juwelen thuis.
- Meld verdachte omstandigheden.
- Maak gebruik van het kluisje.
- Het UZA is niet aansprakelijk voor diefstal of verlies.
Comfort en service
Horeca en winkels
Ondersteuning en begeleiding
Patiëntenbegeleiding
Om je verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken, bieden we je begeleiding en ondersteuning op verschillende gebieden.
Psychologen
In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.
Ontslag terug naar huis
Wie beslist wanneer je naar huis mag?
Algemeen geldt dat je in ons ziekenhuis vóór 12u wordt ontslagen. Jouw ontslag wordt steeds met je arts besproken. Als je het ziekenhuis zonder zijn/haar toestemming wil verlaten, moet je een verklaring ondertekenen. Maar je arts kent je het best. Hij/zij zal je nooit langer dan nodig in het ziekenhuis houden.
Wat krijg je mee?
Vóór je ontslag krijg je:
- Advies: praktische informatie over de medicatie, dieet, activiteiten, controle, thuiszorg, hulpmateriaal, enzovoort. van je kind.
Beknopt medisch verslag voor je huisarts: Een uitgebreider rapport sturen we haar of hem later. - Voorschriften: Vraag hiernaar voor de medicatie van je kind.
- Attesten: Vraag eventueel een bewijs van arbeidsongeschiktheid voor je werkgever, de school...
- Advies: praktische informatie over de medicatie, dieet, activiteiten, controle, thuiszorg, hulpmateriaal, enzovoort. van je kind.
Wat moet je regelen voor je naar huis gaat?
- Informeer je familie, omgeving, buren...
- Regel vervoer! In ons ziekenhuis word je vóór 11u ontslagen. Denk op voorhand al na wie je kind kan ophalen.
- Zorg indien nodig voor thuisopvang of -begeleiding.
- Vraag je arts vóór je vertrek de nodige formulieren in te vullen.
Moet je nog op controle na jouw opname?
Als je voor controle op de raadpleging wordt verwacht, vergeet dan niet volgende zaken mee te brengen:
- identiteitskaart (of gelijkwaardig identiteitsbewijs).
- SIS-kaart (of geldig vervangingsattest)
- andere verzekeringsdocumenten (arbeidsongeval, expertise)
Als dit voor jou van toepassing is:
- waarborgregeling van een OCMW of betalingsverbintenis van een andere instantie die borg staat voor de betaling van de kosten
- verzekeringskaartje of formulier E112 of garantieverklaring van de zorgverzekeraar die borg staat voor de betaling van de kosten