Inflammatoire darmziekten kliniek (IBD)
Inflammatoire darmziekten of IBD (inflammatory bowel diseases) zijn chronische aandoeningen van het spijsverteringstelsel, waarbij de darmwand een ontsteking vertoont. Om je zo optimaal mogelijk te begeleiden, gebeurt de behandeling en opvolging in de IBD-kliniek door een team van hulpverleners uit verschillende disciplines.
Synoniemen
Praktisch
Maak een afspraak
Inflammatoire darmziekten kliniek (IBD-kliniek)
Inflammatoire darmziekten kliniek (IBD-kliniek) | verwijzers (huisartsen & specialisten)
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is de inflammatoire darmziekten kliniek?
Inflammatoire darmziekten of IBD (inflammatory bowel diseases) zijn chronische aandoeningen van het spijsverteringstelsel, waarbij de darmwand een ontsteking vertoont.
Meest voorkomende inflammatoire darmziekten
De meest voorkomende inflammatoire darmziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Beide aandoeningen zijn aan elkaar verwant, maar vertonen toch duidelijke verschillen. De verschillen hebben vooral te maken met de plaats waar de ontsteking zich bevindt en de manier waarop de ontsteking zich gedraagt.
- Plaats van ontsteking: bij colitis ulcerosa is de ontsteking beperkt tot de dikke darm (gedeelte van de dikke darm of hele dikke darm), terwijl bij de ziekte van Crohn het hele spijsverteringsstelsel (vanaf de mond tot de aars) in meer of mindere mate ontstoken kan zijn. Bij de ziekte van Crohn is de ontsteking vaak segmentair aanwezig, waarbij zones van normale en ontstoken darmwand elkaar afwisselen. Bij colitis ulcerosa is de ontsteking ononderbroken aanwezig (ontsteking vanaf de aars tot een bepaalde hoogte in de dikke darm).
- Manier waarop de ontsteking zich gedraagt: bij colitis ulcerosa is de ontsteking aanwezig in de binnenste laag van de darmwand, het slijmvlies. Bij de ziekte van Crohn zal de ontsteking, behalve het slijmvlies, vaak ook dieper in de darmwand penetreren. Bij de ziekte van Crohn worden er daarom soms vernauwingen van de darm gezien. Ook kunnen er bij ziekte van Crohn fistels ontstaan.
Multidisciplinair zorgteam
Inflammatoire darmziekten (IBD) kunnen naast een lichamelijke impact, ook impact hebben op je professionele en sociale leven, je relaties en je levenskwaliteit. Om je zo optimaal mogelijk te begeleiden, gebeurt de behandeling en opvolging in de IBD-kliniek door een team van hulpverleners uit verschillende disciplines:
- gastro-enteroloog
- abdominale chirurg
- IBD verpleegkundige
- diëtist(e)
- dermatoloog
- reumatoloog
- psycholo(o)g(e)
Verschillende van deze hulpverleners komen op geregelde tijdstippen samen voor een multidisciplinair overleg, zodat ze op een efficiënte manier een behandelplan op jouw maat kunnen voorstellen en je zo goed mogelijk kunnen opvolgen.
Binnen de IBD-kliniek vormt de verpleegkundige je contactpersoon en aanspreekpunt. De IBD-verpleegkundige is vlot bereikbaar via telefoon of via mail. Bij vragen (bv. hernieuwen van medicatie voorschriften, doorgeven van onderzoeksresultaten) of bij problemen kan je op deze manier zo snel mogelijk geholpen worden. De IBD-verpleegkundige overlegt dagelijks met iemand van het artsenteam.
Zorgaanbod
Aandoeningen
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Wetenschappelijk medewerkers
Verpleegkundigen
Paramedici
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.