Kinderoncologie en kinderhematologie
In het centrum voor kinderoncologie en -hematologie van het UZA kunnen kinderen en jongvolwassenen terecht voor de diagnose en behandeling van kanker en tumoren, bloedziekten, stollingsstoornissen en HIV.
Praktisch
De meeste patiënten worden doorverwezen door de huis- of kinderarts. Maar je kan ook rechtstreeks een afspraak maken.
Maak een afspraak
Kindergeneeskunde
Online je afspraak boeken?
- Let op dat je de afspraak steeds boekt op jouw persoonlijk account, dat van je kind of van wie je mantelzorger bent.
- Na het boeken, ontvang je een bevestigingsmail.
- Raadplegingen op de dienst kindergeneeskunde kan je ook online annuleren. Geplande onderzoeken of ingrepen via kindergeneeskunde annuleer je telefonisch via +32 3 821 32 51 (je zal zien dat je deze niet online kan annuleren)
- Je kan enkel online via UZA@home een afspraak boeken als je al eerder als patiënt in het UZA kwam.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is kinderoncologie en kinderhematologie?
In het centrum voor kinderoncologie en -hematologie van het UZA kunnen kinderen en jongvolwassenen terecht voor de diagnose en behandeling van kanker en tumoren, bloedziekten, stollingsstoornissen en HIV.
Een multidisciplinair team omringt je kind met de meest kwaliteitsvolle zorg en zorgt ervoor dat je kind nog kind kan zijn.
Kanker
We behandelen kinderen en jongvolwassenen met kanker.
- bloedkankers (leukemie)
- hersentumoren
- lymfekliertumoren (lymfomen)
- bot- en wekedelentumoren (niertumoren, neuroblastoom, bottumoren, tumoren van de spieren, kiemceltumoren).
- tumoren die minder vaak voorkomen, zoals oog- en huidtumoren
Psychologische ondersteuning
Kinderen van 0 tot 18 jaar met een kankerdiagnose, en hun ouders, kunnen bij de dienst kinderoncologie rekenen op gespecialiseerde psychologische hulp, gericht op het omgaan met de impact van kanker en ondersteuning bij ingrepen en behandelingen. We helpen bij het omgaan met de intense emoties die de ziekte met zich meebrengt, het vinden van momenten voor zelfzorg, en de verwerking van veranderingen in identiteit en zelfbeeld. Psycho-educatie is een belangrijk onderdeel van onze aanpak, om patiënten en hun families goed te informeren over de ziekte en behandeling. Onze psychologen bieden zowel een individuele behandeling als ouder- en gezinstherapie aan, voor zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten. Indien nodig organiseren we schoolbezoeken om de schoolomgeving te ondersteunen. Voor broers en zussen van de patiënt worden er groepssessies georganiseerd binnen de Brussengroep, waar zij hun ervaringen en emoties kunnen delen.
Bloedziekten en stollingsstoornissen
Het gaat hier over kinderen die
- een verhoogde bloedingsneiging vertonen
- afwijkingen van de rode bloedcellen hebben
- slecht werkende witte bloedcellen hebben die ons beschermen tegen infectie
Om deze patiënten nog beter op te volgen heeft het UZA een nieuwe hemostase- en Rode Bloedcelkliniek opgericht in samenwerking met het klinisch labo en de afdeling hematologie en hemostase.
HIV
Het UZA is het enige centrum in Vlaanderen dat kinderen met HIV opvolgt.
We hebben dan ook een jarenlange expertise opgebouwd in de behandeling en preventie van het HIV-virus. Dit gebeurt ook multidisciplinair in nauwe samenwerking met het ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde) waarmee we één aidsreferentiecentrum vormen.
Psychologische ondersteuning
Patiënten met HIV, van 0 tot 20 jaar, en hun ouders kunnen rekenen op uitgebreide psychologische zorg bij onze dienst. Deze ondersteuning omvat hulp bij het verwerken van de diagnose HIV, inclusief psycho-educatie, en ondersteuning bij psychologische uitdagingen zoals stigma, depressie, angst, en druggebruik. De psychologen zijn beschikbaar voor ambulante patiënten en bieden zowel individuele behandelingen als oudertherapie aan. De focus ligt op het aanpakken van zowel emotionele als praktische zorgen die voortkomen uit de diagnose HIV.
Gespecialiseerde verpleegafdeling en dagkliniek
De afdeling beschikt over een gespecialiseerde verpleegeenheid en dagkliniek (E1 of D5), waar kinderen samen met hun ouders gedurende korte of langere periodes verblijven. Soms kunnen kinderen ook thuis verzorgd worden. Daarvoor werken we samen met onder andere het KOESTER-team, Kites of Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA). Deze organisaties maken de brug met de thuisverpleegkundigen.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Administratieve medewerkers
Wetenschappelijk medewerkers
Verpleegkundigen
Paramedici
Psychologen
Patiëntenbegeleiding
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Overige
Interessante links