DIPLOMA 2x2
De DIPLOMA-2x2 studie onderzoekt bij patiënten die een Whipple-operatie ondergaan voor een kwaadaardige tumor in de alvleesklierkop of de tumor even volledig verwijderd kan worden via een robotische kijkoperatie als met een traditionele, open operatie. Ook onderzoeken we of of patiënten na een robotische kijkoperatie sneller herstellen dan na een open operatie, en of er evenveel complicaties zijn na de kijkoperatie vergeleken met de open operatie.
Achtergrondinformatie
De DIPLOMA-2x2 studie bestaat uit een korte-termijnstudie (3 maanden) en een lange-termijnstudie (tot 5 jaar na de operatie). Dit bestaat uit het invullen van (online) vragenlijsten.
Voor dit onderzoek maken we 2 groepen:
• Groep 1. De mensen in deze groep krijgen de kijkoperatie (met de operatierobot).
• Groep 2. De mensen in deze groep krijgen de open operatie.
Loting bepaalt welke operatie je krijgt. Je hoort op de 5e dag na de operatie in welke groep je zit.
Disclaimer
Indien je als opdrachtgever (de informatie over) deze studie wenst te verwijderen van de studievinder, kan je steeds contact opnemen met het Clinical Trial Center via ctc@uza.be.
Veelgestelde vragen
Wat is een klinische studie?
Een klinische studie is onderzoek dat bedoeld is om de medische kennis over de behandeling van ziekten of aandoeningen te vergroten. In klinische studies worden vrijwilligers (ook deelnemers genoemd) gerekruteerd zodat onderzoekers een experimenteel geneesmiddel kunnen testen en eventueel kunnen vergelijken met een standaardgeneesmiddel dat al beschikbaar.
Wat is een experimenteel geneesmiddel?
Een experimenteel geneesmiddel (of studiegeneesmiddel) is een geneesmiddel dat in een klinische studie wordt onderzocht. Experimentele geneesmiddelen kunnen al dan niet worden goedgekeurd door de nationale gezondheidsinstantie na onderzoek en op de markt gebracht worden. Elk experimenteel geneesmiddel moet echter worden beoordeeld, goedgekeurd en gecontroleerd door een ethisch comité om te kunnen worden getest op deelnemers aan een klinische studie.
Waarom zouden deelnemers meedoen aan een studie?
Een klinische studie vormt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De resultaten van deze studies kunnen een verschil maken in de zorg voor toekomstige patiënten door informatie te verschaffen over de voordelen en risico’s van therapeutische geneesmiddelen. De huidige behandelingen voor ziekten zijn enkel beschikbaar doordat mensen zoals u meedoen aan een onderzoeksstudie.