POS-ARI-ER
Acute Respiratoire Infecties (ARI) behoren tot de meest voorkomende redenen voor ziekenhuisopname en antibioticagebruik, en kunnen veroorzaakt worden door een breed scala aan ziekteverwekkers, waaronder respiratoire virussen met bewezen epidemisch potentieel, zoals influenza en coronavirussen. De POS-ARI-ER-studie focust op het beschrijven van de verschillende routinematige diagnostische en therapeutische praktijken van ARI, en kijkt ook naar de klinische uitkomsten binnen deze patiëntengroep. Daarnaast heeft POS-ARI-ER als doel de oorzaken van ARI bij volwassenen die zich presenteren in acute ziekenhuisomgevingen in Europa te beschrijven.
Achtergrondinformatie
Waarom wordt mij gevraagd om deel te nemen?
- De patiënt is 18 jaar of ouder.
- Er is een klinisch vermoeden van een nieuwe acute luchtweginfectie die in de afgelopen 10 dagen is begonnen.
- De patiënt meldt zich op de spoedeisende hulp of in een ander zorgcentrum.
- De patiënt (of een wettelijke vertegenwoordiger) geeft toestemming voor deelname.
Disclaimer
Indien je als opdrachtgever (de informatie over) deze studie wenst te verwijderen van de studievinder, kan je steeds contact opnemen met het Clinical Trial Center via ctc@uza.be.
Veelgestelde vragen
Wat is een klinische studie?
Een klinische studie is onderzoek dat bedoeld is om de medische kennis over de behandeling van ziekten of aandoeningen te vergroten. In klinische studies worden vrijwilligers (ook deelnemers genoemd) gerekruteerd zodat onderzoekers een experimenteel geneesmiddel kunnen testen en eventueel kunnen vergelijken met een standaardgeneesmiddel dat al beschikbaar.
Wat is een experimenteel geneesmiddel?
Een experimenteel geneesmiddel (of studiegeneesmiddel) is een geneesmiddel dat in een klinische studie wordt onderzocht. Experimentele geneesmiddelen kunnen al dan niet worden goedgekeurd door de nationale gezondheidsinstantie na onderzoek en op de markt gebracht worden. Elk experimenteel geneesmiddel moet echter worden beoordeeld, goedgekeurd en gecontroleerd door een ethisch comité om te kunnen worden getest op deelnemers aan een klinische studie.
Waarom zouden deelnemers meedoen aan een studie?
Een klinische studie vormt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De resultaten van deze studies kunnen een verschil maken in de zorg voor toekomstige patiënten door informatie te verschaffen over de voordelen en risico’s van therapeutische geneesmiddelen. De huidige behandelingen voor ziekten zijn enkel beschikbaar doordat mensen zoals u meedoen aan een onderzoeksstudie.