Abnormale vaginale bloedingen
Voor abnormale vaginale bloedingen kan je terecht in onze bloedingskliniek.
Wat zijn vaginale bloedingen?
Een abnormale bloeding kan betekenen:
- dat je regels onregelmatig zijn
- dat je regels niet meer doorkomen
- dat je te veel bloedverlies tijdens de maandstonden hebt
- dat je tussentijds bloedverlies hebt
Oorzaken
- Infecties, met name chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)
- Hormonale afwijkingen, zoals het polycystisch ovarium syndroom (PCOS) of een teveel aan het hormoon prolactine
- Anatomische afwijkingen ter hoogte van de baarmoeder (baarmoederhals, -spier of -slijmvlies), eierstokken, vagina of vulva. Voorbeelden zijn myomen en poliepen van de baarmoeder.
Diagnosestelling
Om abnormale bloedingen te kunnen behandelen, onderzoeken we eerst systematisch de oorzaak. Daarbij baseren we ons op het systeem zoals voorgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
- 1
Eerste raadpleging
Tijdens een eerste raadpleging proberen we goed zicht in het bloedingspatroon te krijgen. Vaak is het handig dat je zelf al een kalender hebt bijgehouden. Bij postmenopauzaal bloedverlies (bloedverlies na de overgang) heeft dit echter weinig zin en gaan we meteen over tot een gynaecologisch onderzoek.
- 2
Gynaecologisch onderzoek
Na de raadpleging nodigen we je uit voor een gynaecologisch onderzoek.
Tijdens dit onderzoek:
- voeren we een speculumonderzoek uit om de vagina en baarmoederhals in beeld te brengen.
- nemen we indien nodig een uitstrijkje (PAP-test).
- nemen we steeds een (vaginale) echografie van de baarmoeder en eierstokken. Deze laat toe om eventuele anatomische afwijkingen of PCOS vast te stellen.
- nemen we een staaltje van het baarmoederhalsvocht of eerste straalsurine als we vermoeden dat chlamydia de oorzaak van de onregelmatige bloedingen is. Het staaltje wordt verder onderzocht in het labo.
- nemen we eventueel een biopsie van het endometrium (baarmoederslijmvlies). Hierbij wordt met een zeer klein en fijn buisje een beetje weefsel van de binnenwand van de baarmoeder opgezogen. Het weefsel wordt microscopisch onderzocht. Een endometriumbiopsie is over het algemeen een volledig pijnloze procedure.
Behandeling
Zodra we de oorzaak van de bloedingen onderzocht hebben, kunnen we deze gericht behandelen.
- Als chlamydia (soa) de abnormale bloedingen veroorzaakt, is speciale antibiotica nodig, zowel bij jezelf als bij je sekspartner.
- Bij PCOS bestaat de behandeling vaak uit het voorschrijven van de anticonceptiepil, waarbij bloedingen kunstmatig kunnen worden opgewekt. In sommige gevallen kan het PCOS de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid zijn. In dat geval kan een behandeling in een fertiliteitskliniek nodig zijn.
- Als er sprake is van myomen of poliepen van de baarmoeder, worden deze met een kleine ingreep verwijderd.
- Hormonale problemen vragen meestal om een gerichte aanpak waarbij een medicatieschema op jouw persoonlijke maat wordt samengesteld.
- Bij zeer uitgebreide gevallen van abnormale bloedingen kan het nodig zijn om de baarmoeder te verwijderen (hysterectomie).
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Bij de behandeling van aandoeningen is een multidisciplinair team van zorgverleners essentieel voor het bieden van de best mogelijke zorg. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.