Borstverkleining

Bij een borstverkleining of borstreductie verwijdert de chirurg het teveel aan borstklier- en vetweefsel, zodat het volume van de borst kleiner wordt. 

Wat is een borstverkleining?

Wat is een borstverkleining?

Zware en/of hangende borsten bezorgen vrouwen vaak functionele problemen zoals pijn in de nek, schouders of rug, ongemakken tijdens het sporten of wondjes in de borstplooi. Het gewicht van een zware boezem kan ook leiden tot een slechte lichaamshouding. Sommige vrouwen voelen zich door hun borstomvang bekeken of schamen zich ervoor. Een borstverkleinende operatie kan in deze gevallen een oplossing zijn.

Bij een borstverkleining of borstreductie verwijdert de chirurg het teveel aan borstklier- en vetweefsel, zodat het volume van de borst kleiner wordt. Het resterende borstklierweefsel wordt herschikt tot een nieuwe, kleinere borstvorm.

  • Als je fysieke ongemakken ervaart door de zwaarte van je borsten, kun je een borstverkleining overwegen. Tijdens de eerste raadpleging zal je plastisch chirurg je een aanvraag tot terugbetaling meegeven voor de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. Als de adviserend geneesheer de aanvraag goedkeurt, krijg je het grootste deel van de onkosten terugbetaald. 

  • Risico’s op korte termijn:

    • Nabloeding (eerste 24uur)
    • Infectie (eerste 3-5 dagen)
    • Tepelnecrose (afsterven van de tepel): zeer zeldzaam en hoofdzakelijk bij rokers. Als uw chirurg tijdens of vlak na de ingreep merkt dat de doorbloeding van de tepel niet optimaal is, kan hij ervoor kiezen om de tepel los te maken en als een huident terug te plaatsen op de borst. Het neveneffect hiervan is dat het gevoel en de kleur van de tepel nadien anders kunnen zijn dan voorheen.
    • Verandering in gevoel van de tepels (meestal tijdelijk)
    • Abnormale of vertraagde wondheling

    Risico’s op lange termijn:

    • Asymmetrie
    • Littekenverbreding
    • Gevoelsvermindering in de tepel
  • Het resultaat van een borstverkleining is onmiddellijk voelbaar: het gewicht dat verwijderd werd, is letterlijk een last die van uw schouders valt. Initieel zal er nog zwelling zijn, waardoor de huid een gespannen uitzicht geeft. Deze zwelling trekt spontaan weg over enkele weken, waarna de borst een natuurlijkere vorm aanneemt.

    De littekens bevinden zich rondom de tepel, verticaal naar beneden tot aan de borstplooi en in de borstplooi zelf (ankervormig).

    Gewichtsschommelingen, zwangerschap en het natuurlijke verouderingsproces hebben gedurende het leven een invloed op de vorm van uw borsten. Dit is ook het geval na een borstverkleining. Indien u na een periode ontevreden wordt met het uiterlijk van uw borsten, vraag advies aan uw plastisch chirurg. Wanneer de kliergangen naar de tepel bewaard blijven, blijft borstvoeding mogelijk. Dit is bijna steeds het geval.

Behandeling

Behandeling

  1. De dag van de ingreep kom je op het afgesproken uur nuchter naar het ziekenhuis.
    Voordat je in slaap gaat, zal jeplastisch chirurg een tekening aanbrengen op de borsten. Op dit moment kan je je chirurg nog bijkomende vragen stellen indien nodig.
  2. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en duurt twee uur. De chirurg verwijdert het teveel aan borstklier- en vetweefsel, zodat het volume van de borst kleiner wordt. De tepel blijft verbonden met het resterende borstweefsel en wordt terug op de juiste hoogte geplaatst. Het resterende borstklierweefsel wordt herschikt tot een nieuwe, kleinere borstvorm.
  3. Op het einde van de ingreep plaatst de chirurg in elke borst een buisje (drain) om het overtollige wondvocht af te voeren. Deze buisjes worden na 1 of 2 dagen verwijderd, afhankelijk van hoeveel vocht ze draineren.  
  4. Nadien word je naar de uitslaapkamer gebracht. Eenmaal je voldoende wakker bent, word je terug naar je eigen kamer gebracht. Je blijft 1 à 2 nachten in het ziekenhuis.
Nazorg en opvolging

Nazorg

  • De eerste dagen na de ingreep kan je een lichte pijn en ongemak ervaren, die meestal goed met paracetamol te verhelpen is. Na 4 à 5 dagen heb je geen pijnstilling meer nodig. Je kan wel nog wat spanning voelen; dit gevoel vermindert samen met de zwelling over enkele weken.
  • 1 of 2 dagen na de borstverkleining worden de drains verwijderd. Twee dagen nadat de laatste drain werd verwijderd, mag je thuis douchen. Je hoeft de wonden niet af te deken met verband. het water mag er gewoon over lopen.  Na het douchen dep je de wondnaad droog en ontsmet je kort. Het litteken is bedekt met een wondlijm die dienst doet als bedekkend verband. Er is dus geen kleefverband nodig; eventueel kan je een zacht kompres onder de beha aanbrengen.
  • De eerste zes weken raden we aan een sportbeha te dragen (zonder beugels).  De eerste twee weken draag je de beha dag en nacht, nadien hoeft je deze alleen nog overdag te dragen.
    Na twee weken mogen de hechtingen verwijderd worden. Vanaf dan mag je na het douchen de littekens inmasseren met de voorgeschreven littekencrème.
  • We raden gedurende 4 weken relatieve rust aan: geen zware lasten tillen en niet sporten. Na een maand kunt je de sportactiviteiten geleidelijk terug hernemen, met terugkeer naar normale activiteit vanaf 6 weken na de ingreep.  Afhankelijk van het type werk dat je doet, kan je na 2 weken het werk hervatten.
  • Gedurende enkele weken kunnen de borsten overgevoelig zijn bij aanraking.  Dit heeft te maken met de zwelling van de weefsels en gaat spontaan over.  Het is ook mogelijk dat het gevoel in de tepels tijdelijk verandert (meer of minder gevoelig). Ook dit klaart vanzelf op, al kan dit meerdere maanden duren.

 

Opvolging

Je chirurg zal je regelmatig opvolgen om eventuele ongewenste effecten of complicaties tijdig op te sporen en te behandelen. Als je vragen hebt of ongerust bent, aarzel niet om ons te contacteren voor een eerdere controle.

Team

Betrokken diensten

Maak een afspraak

Plastische heelkunde

Niet beschikbaar
Route 131

Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde

Niet beschikbaar
Route 131

Interessant nieuws

Geen resultaten gevonden.

Kom jij ook?