Caverneuze malformatie

Caverneuze malformatie is een vaatmisvorming bestaande uit abnormale kluwen van met bloed gevulde holtes in de witte stof van de hersenen of ruggenmerg, variërend van enkele mm tot cm.

Synoniemen

CCM,
Cavernoom,
Caverneus hemangioom
Wat is een cavernoom?

Wat is een cavernoom?

De caverneuze malformatie (kortweg: cavernoom, caverneus hemangioom) is een vaatmisvorming die bestaat uit een abnormale kluwen van vaatjes met holtes (cavernen) gevuld met bloed waardoor een cavernoom lijkt op een braambes. Ze komen vooral voor  in de witte stof van hersenen en het ruggenmerg. Ze kunnen van millimeters tot enkele centimeters in diameter zijn. Vaak is het omgevende hersenweefsel geel tot roestkleurig verkleurd door lekkage van bloed rondom het cavernoom. 

  • Een cavernoom is geen hersentumor, maar door lekkage van bloed via de abnormaal dunne vaatwand kan het soms in volume toenemen met verkalkingen en vochtophoping. Cavernomen zijn meestal solitair, maar sommige patiënten hebben meerdere cavernomen in de hersenen en/of het ruggenmerg. Vaak is het omringende hersenweefsel geel tot roestkleurig door de lekkage van bloed rondom het cavernoom.

  • Bij de helft van de patiënten veroorzaakt een cavernoom geen klachten. De andere helft ervaart wel symptomen, meestal tussen het 20e en 40e levensjaar. De kunnen bestaan uit epileptische aanvallen, door kleine bloedingen die irritatie van het omgevende hersenweefsel opleveren. Soms leidt een grotere bloeding tot neurologische uitval, afhankelijk van de locatie binnen het zenuwstelsel. 
    Een grote bloeding kan een acute levensbedreigende situatie veroorzaken, maar dit komt bij cavernomen zelden voor.
     

  • Cavernomen zijn relatief zeldzaam. Ze komen bij ongeveer 0.2 tot 0.5% van de bevolking voor, even vaak bij mannen als bij vrouwen. 
    Steeds vaker worden cavernomen bij toeval ontdekt tijdens een MRI-onderzoek dat voor een andere reden wordt uitgevoerd.

  • Over het algemeen zijn cavernomen niet erfelijk, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen ze wel overgeërfd worden.

Diagnosestelling

Diagnosestelling

Artsen  vermoeden een cavernoom als ze op een CT-scan verkalking en/of bloed zien. Alleen een MRI-scan levert het typische beeld op waarmee ze de diagnose met grote zekerheid kunnen stellen. Zoals eerder vermeld, is een cavernoom onzichtbaar op een klassiek bloedvatonderzoek (cerebrale angiografie).

Behandeling

Behandeling

Een cavernoom hoeft niet altijd behandeld te worden. Asymptomatische cavernomen worden meestal opgevolgd met een periodieke MRI-scan (meestal om de 1 tot 3 jaar).

Als een cavernoom echter leidt tot een bloeding met blijvende of tijdelijke neurologische uitval, is een operatieve verwijdering doorgaans aangewezen. Dit geldt ook voor cavernomen die bloeden zonder symptomen te veroorzaken, maar in omvang toenemen op MRI-scans. Dit geldt ook voor cavernomen die moeilijk te behandelen epilepsie veroorzaken. Dankzij een operatieve verwijdering van het cavernoom kan het aantal epileptische aanvallen verminderen, hoewel neurologische uitval die al aanwezig is mogelijk niet volledig herstelt na de operatie.

Het doel van de chirurgische verwijdering van het cavernoom is om herhaling van een bloeding of verergering van klachten te voorkomen. Operatieve verwijdering is de voorkeursbehandeling. De algehele gezondheid en leeftijd van de patiënt evenals de locatie en grootte van het cavernoom beïnvloeden de operatieve risico’s.

In sommige gevallen, wanneer het cavernoom moeilijk bereikbaar is, kan bestraling een optie zijn. Hierbij wordt een geconcentreerde dosis straling op het cavernoom gericht. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in het cavernoom op termijn verlittekenen (en verharden) waardoor de kans op bloeding vermindert.


De behandelwens van de patient speelt uiteraard een belangrijke rol in de beslissing om al dan niet tot een behandeling over te gaan. 
 

Levensverwachting

Levensverwachting

De levensverwachting is meestal normaal. Echter, cavernomen in de hersenstam of ruggenmerg kunnen leiden tot neurologische uitval, wat de levensverwachting kan beïnvloeden. Als een cavernoom volledig is verwijderd, komt het niet meer terug en is de prognose zeer goed. 

Betrokken diensten

  • De dienst neurochirurgie behandelt aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de wervelkolom.
  • Neurologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, de perifere zenuwen en het ruggenmerg.
  • De dienst radiologie gebruikt medische beeldvorming zoals röntgenstralen (röntgenfoto, CT-scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MR).
  • Het Neurovasculair Centrum Antwerpen (NVCA) van het UZA behandelt neurovasculaire aandoeningen.

Maak een afspraak

NeuroVasculair Centrum Antwerpen | NVCA

Route 119
Overige

Overige

Kom jij ook?