Coloscopie bij je kind
Met een coloscopie of onderzoek van de dikke darm sporen we afwijkingen aan de dikke darm (colon) op.
Synoniemen
Variant Volwassenen/Kinderen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Kindergastro-enterologie
Wat is een coloscopie?
Met een colonoscopie (coloscopie) of onderzoek van de dikke darm sporen we afwijkingen aan de dikke darm (colon) op. Dit gebeurt met een soepele slang (endoscoop) waarin een camera zit.
Tijdens het onderzoek controleren we de binnenzijde van de darm op ontstekingen, poliepen en andere afwijkingen. Er worden kleine stukjes weefsel (biopten) genomen voor microscopisch onderzoek. Er kan ook een poliep tijdens het onderzoek weggenomen worden.
Mogelijke ongemakken / risico's
Een colonoscopie is een veilig onderzoek, echter in uitzonderlijke situaties kunnen er zich complicaties voor doen.
- Bloedverlies kan optreden bij het nemen van biopten, bij het verwijderen van een poliep of spontaan als de darm erg ontstoken is. Als het bloedverlies toeneemt, neem je contact op met je behandelend arts.
- Tijdens het onderzoek van de darm kan er een perforatie (gaatje of scheurtje) in de wand van de darm ontstaan. De kans op een perforatie is groter als er een ontsteking van de darm is en/of er een poliepje weggenomen wordt. Meestal wordt de perforatie vastgesteld tijdens het onderzoek. Soms ontstaan er pas later klachten. Klachten die kunnen optreden bij een perforatie zijn buikpijn, krampen en koorts. Je neemt dan best contact op met je behandelend arts.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
Het is van groot belang dat de dikke darm voor het onderzoek zo goed mogelijk gereinigd wordt. Dit maakt het onderzoek gemakkelijker om uit te voeren en vergroot de kans om aanwezige afwijkingen in de darm te vinden.
Om de darm te reinigen wordt een darmvoorbereiding uitgevoerd met behulp van een laxeermiddel. Bij jonge kinderen gebeurt dit in het ziekenhuis, bij oudere kinderen kan het laxeermiddel thuis gedronken worden.
De darmreiniging verloopt vlotter als je kind 2 dagen voor het onderzoek restenarme voeding eet. Je kind vermijdt deze dagen best fruit, rauwe groenten, pitten, zaden, bruin brood, koekjes verrijkt met vezels, rijst. Gekookte groenten, wit brood, aardappelen, vlees en vis mogen wel. De avond voor het onderzoek eet je kind enkel nog een vloeibare maaltijd zoals soep of yoghurt.
Darmvoorbereiding in het ziekenhuis (jonge kinderen)
Om de darm te reinigen moet je kind een grote hoeveelheid laxeermiddel drinken. Omdat dit vaak erg moeilijk is voor een jong kind, plaatsen we bij hen de avond voor het onderzoek een neusmaagsonde (in het ziekenhuis). Via deze neusmaagsonde wordt het laxeermiddel toegediend. De verpleegkundige plaatst de sonde en zal de evolutie van de ontlasting mee opvolgen.
Darmvoorbereiding thuis (oudere kinderen)
Oudere kinderen kunnen de darmvoorbereiding thuis doen. Je krijgt een voorschrift mee om het laxeermiddel (Picoprep) bij je thuisapotheek te kopen. Je kind start de voorbereiding de avond voor het onderzoek rond 16u.
- Los 1 zakje Picoprep op in 1 glas water. De oplossing kan warm worden, maar wordt het beste koud gedronken. Dan is de smaak beter.
- Daarna laat je je kind 1,750 liter heldere dranken (zoals water, sportdrank (geen ‘energy’), helder appelsap) drinken en dit over een periode van twee uur.
- Twee uur later neemt je kind een 2e zakje Picoprep in met 1 glas water. Laat je kind nu minstens 750 milliliter heldere drank innemen.
Het laxeermiddel zal diarree geven. Dit gaat soms gepaard met krampen. Als de stoelgang op helder water lijkt is de darmvoorbereiding klaar en mag je kind stoppen met drinken.
Blijft je kind bruine ontlasting houden na het drinken van de volledige bereiding? Neem dan contact op met de afdeling pediatrie. Na overleg met de desbetreffende arts kan beslist worden om extra te spoelen.
Het kan gebeuren dat je kind braakneigingen heeft of moet braken. Bij braken neem je eveneens contact op de met de afdeling kindergeneeskunde.
- 2
Het onderzoek zelf
Als het tijd is voor het onderzoek van je kind, wordt je kind met het bed naar de operatiekamer gebracht. Je mag als ouder je kind hierin begeleiden.
Het onderzoek duurt gemiddeld één uur. Tijdens het onderzoek wordt een soepele buis met camera (colonoscoop) via de anus ingebracht. Er zal tijdens het onderzoek lucht in de darm geblazen worden om de darm beter te beoordelen. Soms worden er tijdens het onderzoek stukjes weefsel of een poliep weggenomen. Dit voelt je kind niet.
- 3
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt je kind naar de ontwaakzaal gebracht, waar je opnieuw bij je kind mag. Als je kind voldoende wakker is, gaat hij/zij opnieuw naar de kamer op de kinderafdeling. Hier krijgt je kind eerst iets te drinken en daarna iets kleins om te eten.
Na het onderzoek is het mogelijk dat je kind darmkrampen heeft of meer windjes laat. Dit is gevolg van het inblazen van lucht in de darm tijdens het onderzoek. De pijn gaat meestal beter na het laten van windjes.
- 4
Naar huis
Je kind kan naar huis als:
- Hij/zij voldoende wakker is
- Hij/zij iets gedronken en gegeten heeft
- Je jouw behandelende artsen (kindergastro-enteroloog en anesthesist) gesproken hebt.
Je neemt opnieuw contact op met de dienst kindergastro-enterologie of met de dienst spoedgevallen (avond/weekend: +32 3 821 46 07) indien:
- De pijnklachten toenemen
- Je kind koorts krijgt
- Het bloedverlies blijft aanhouden of je kind plots veel bloed verliest
- Je kind andere klachten heeft, dewelke je niet vertrouwt
- 5
De resultaten
Na het onderzoek krijg je van de arts die het onderzoek uitvoert een voorlopig resultaat. Ongeveer 10-14 dagen na het onderzoek word je door je behandelend arts gecontacteerd of kom je op controle om het definitieve resultaat en eventuele behandelplan te bespreken.