Evenwichtsonderzoek en -screening bij kinderen met gehoorproblemen

Werden er gehoorproblemen vastgesteld bij je kind? Dan zullen wij onderzoeken of deze gehoorproblemen een invloed hebben op het evenwicht van je kind. Dat doen we a.d.h.v. een evenwichtsscreening in ons ziekenhuis. 

Het onderzoek wordt door de neus-keel-oorziekten (NKO) dienst uitgevoerd.  

Synoniemen

Evenwichtsscreening
Praktisch

Maak een afspraak

Neus-, keel- en oorziekten | kinderen

Niet beschikbaar
Route 125

Neus-, keel- en oorziekten

Niet beschikbaar
Route 125
Belang

Het belang van een evenwichtsonderzoek en -screening bij kinderen

Uit onderzoek is gebleken dat evenwichtsproblemen bij kinderen vaker voorkomen dan voorheen werd gedacht. Tot nu toe werd enkel de werking van het evenwicht bij volwassenen grondig onderzocht, maar bij kinderen is dit nog niet op structurele wijze gebeurd. Nochtans is het evenwicht bij kinderen van groot belang bij de ontwikkeling van een aantal vaardigheden, zoals:

  • leren lopen en schrijven (motoriek)
  • Taalontwikkeling en ruimtelijke oriëntatie (cognitie)

Sommige kinderen hebben een verhoogde kans op evenwichtsproblemen, bijvoorbeeld kinderen met gehoorverlies.

Bij een vaststelling van evenwichtsproblemen, kan je kind op verschillende manieren geholpen worden in zijn motorische ontwikkeling. Als het nodig is, kan er ook verwezen worden naar een kinesist voor aanvullende behandeling. 

Evenwichtsscreening

Hoe verloopt een evenwichtsscreening?

Tijdens een evenwichtsscreening testen we het evenwicht van je kind. De screening duurt ongeveer een half uur tot een uur, afhankelijk van de leeftijd en medewerking van je kind. Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, maar het is niet altijd nodig (of mogelijk) om alle onderdelen te doen. Tijdens het onderzoek mag je bij je kind blijven.

  • We bekijken hoe je kind zich beweegt en we stellen je enkele vragen over hoe zijn bewegingen zich ontwikkelen.  
  • We laten je kind een bewegend voorwerp volgen met zijn ogen.
  • We laten je kind naar bewegende beelden kijken.
  • We laten je kind ronddraaien op een stoel.
  • We maken kleine bewegingen met het hoofd van je kind.
  • We brengen enkele klevers met elektroden op de nek en het voorhoofd van je kind aan. Je kind zal daarna in een liggende houding gevraagd/gestimuleerd worden om opzij te kijken.

Tijdens het onderzoek focussen we ons op de ogen en de nekspanning van je kind. Zo krijgen we een beter beeld van de evenwichtsorganen van je kind.  
Het onderzoek is kindvriendelijk en de meeste kinderen ervaren geen duizeligheid.  

Evenwichtsonderzoek

Hoe verloopt een evenwichtsonderzoek?

Het evenwichtsonderzoek duurt ongeveer een half uur tot een uur, afhankelijk van de leeftijd en medewerking van je kind. Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen, maar het is niet altijd nodig (of mogelijk) om alle onderdelen te doen. De volgorde van de onderzoeken kan ook wisselen. Tijdens het onderzoek mag je bij je kind blijven.

 

  1. 1

    Tijdens het eerste deel van het onderzoek worden er enkele klevers met elektroden rond de ogen van je kind aangebracht. Het aanbrengen van de klevers neemt slechts enkele minuten in beslag. Je kind (of jij met je kind) gaat op een vaste stoel in een speciale donkere ruimte zitten om naar verschillende lichtpunten of bewegende beelden op een scherm te kijken. Het kan zijn dat je kind een speciale bril zal moeten opzetten. Daarna beweegt de stoel waar je kind (of jij met je kind) op zit langzaam heen en weer.

  2. 2

    Tijdens het tweede deel van het onderzoek kleven we elektroden op de nek en het voorhoofd van je kind. Je kind zal daarna in een liggende houding gevraagd/gestimuleerd worden om opzij te kijken.

Door steeds goed naar de ogen of de nekspanning te kijken, krijgen we zicht in de werking van de evenwichtsorganen bij je kind. Het onderzoek is kindvriendelijk en de meeste kinderen ervaren geen duizeligheid. 

Betrokken diensten