Functionele buikpijn bij je kind
Chronische buikpijn kan het gevolg zijn van een onderliggende ziekte maar heel vaak gaat het om functionele buikpijn.
Wat is functionele buikpijn?
Chronische buikpijn kan het gevolg zijn van een onderliggende ziekte maar heel vaak gaat het om functionele buikpijn. Er zijn dan geen afwijkingen van de organen in de buik, maar wel een probleem met de werking ervan. Dat neemt niet weg dat chronische buikpijn een enorme impact heeft op het dagelijkse leven van een kind.
Soms volstaat het om de veeleisende agenda van de kinderen onder de loep te nemen en samen met ouders en kind de stressfactoren aan te pakken. Af en toe komt een pestprobleem op school of een moeilijke familiale situatie aan de oppervlakte.
Maar vaak is de oorzaak niet duidelijk en moet men vooral de pijn zelf aanpakken.
Behandeling
De aanpak van functionele buikpijn gebeurt op verschillende vlakken. Medicatie kan een ondersteuning zijn, maar er worden ook maatregelen genomen omtrent de voeding en de levensstijl van de kinderen.
Hypnotherapie of diepe-relaxatieoefeningen kan ingezet worden bij kinderen met chronische buikpijn zonder lichamelijke oorzaak.
Hypnotherapie of diepe-relaxatieoefeningen
Bij medische hypnose brengen we de patiënt in diepe ontspanning en leren hem zijn pijn of een ander probleem zelf te beheersen.
Onze pijnverpleegkundige werkt samen met je kind tot zodat de pijn minder frequent en minder ernstig wordt. Zo krijgt je kind weer vat op de pijn en gaat het zijn dagelijks leven minder bepalen. De basis van de hypnotherapie zijn ontspanningstechnieken. Tussen de sessies door oefenen de kinderen thuis hun ademhaling en hun ontspanningsverhaal.
De resultaten van de hypnotherapie zijn erg goed. In Nederland blijkt 85% van de buikpijnpatiëntjes er volledig of gedeeltelijk mee geholpen te zijn.
Kinderen met buikpijn waarvoor geen medische oorzaak wordt gevonden, kunnen in het UZA worden behandeld met hypnose. ‘De kinderen nemen zelf de controle over hun pijn terug’, vat hypnotherapeut Ann Roete samen. Een verhaal van stress, knopen en hoe ze te ontwarren.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.