Hydrocefalus bij volwassenen

Bij hydrocefalus is de aanvoer, circulatie of afvoer van het hersenvocht verstoord, waardoor er een vochtophoping ontstaat in de hersenkamers.

Synoniemen

Waterhoofd bij volwassenen
Wat is hydrocefalus bij volwassenen?

Wat is hydrocefalus bij volwassenen?

Elke dag produceren onze hersenen ongeveer 500 ml hersenvocht, vooral in de plexus choroïdeus, terwijl er in de hersenkamers slechts ruimte is voor ongeveer 150 ml. Na de circulatie door de hersenkamers en langs het ruggenmerg wordt het vocht normaal gezien opnieuw opgenomen in de bloedvaten (sinus sagittalis). Bij hydrocefalus raakt de circulatie of heropname van het vocht echter meestal geblokkeerd.

  • Er zijn verschillende soorten hydrocefalus:

    • Communicerende hydrocefalus

      Bij een communicerende hydrocefalus is de heropname van hersenvocht in de bloedbaan geblokkeerd (ook wel extra-ventriculaire obstructie genoemd). Dit kan ontstaan door een infectie, zoals hersenvliesontsteking, of een bloeding. Dit is de meest voorkomende vorm bij volwassenen en kan ontstaan na een subarachnoïdale bloeding door een aneurysma of een ongeval.
    • Obstructieve hydrocefalus

      Bij obstructieve hydrocefalus is de afvoer van hersenvocht geblokkeerd door een aangeboren afwijking, een hersentumor, een bloeding, of andere oorzaken.
    • Overproductie van hersenvocht

      Heel zelden wordt een hydrocefalus veroorzaakt door een overproductie van hersenvocht, wat kan voorkomen bij een tumor van de plexus choroïdeus, het orgaan dat hersenvocht produceert.
  • De symptomen zijn anders bij volwassenen en oudere kinderen dan bij baby’s of jonge kinderen.
    Bij oudere kinderen en volwassenen is de schedel niet of nauwelijks uitzetbaar. De voornaamste klacht is dan hoofdpijn, vaak in combinatie met (ochtend) misselijkheid en braken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijns- of gezichtsverlies optreden.
    Bij volwassenen komt ook lage drukhydrocefalus voor, waarbij cognitieve achteruitgang opvalt, eventueel samen met verminder bewustzijn, gangproblemen en urineverlies.

    Bij baby’s zijn de schedelnaden nog niet gesloten. Een snelle groei van het hoofdje is dan een belangrijk symptoom. Deze kinderen kunnen ook prikkelbaar zijn en de fontanel kan gespannen aanvoelen of bol staan. Soms zijn er uitgezette aders te zien op het hoofd. In uitgesproken gevallen ontstaat er een ‘sunset’-fenomeen, waarbij de kinderen niet meer naar boven kunnen kijken.
     

  • De meeste gevallen van hydrocefalus zijn niet erfelijk.

  • De levensverwachting hangt meestal af van de onderliggende aandoening.

Diagnosestelling

Diagnosestelling

De diagnose gebeurt via een CT-scan of een MRI van de hersenen. Bij  baby’s kan eventueel een echografie door de fontanel worden gedaan.

Behandeling

Behandeling

Bij een obstructieve hydrocefalus probeert de arts meestal eerst met een endoscoop een extra opening te maken in de bodem van de derde hersenkamer (derde ventriculostomie). Zo kan het vocht via een andere weg worden afgevoerd.

Bij een communicerende hydrocefalus plaatst de arts een drainagesysteem (shunt). Dit is meestal een ventriculoperitoneale shunt (VP-shunt), waarbij het vocht naar de buik afgevoerd wordt. Als dat niet mogelijk is, wordt een ventriculo-atriale shunt (VA-shunt) geplaatst, waarbij het vocht naar het hart wordt afgevoerd. In de meeste gevallen kiezen artsen voor een regelbare shunt, waarvan de instellingen met een speciale magneet van buitenaf kunnen worden aangepast, om meer of minder vocht af te voeren.


Wat zijn de mogelijke complicaties van een shunt?

De belangrijkste en meest voorkomende complicatie is een shuntinfectie. Dit kan enkele weken na de operatie optreden, maar ook jaren later. In dat geval moet de shunt worden verwijderd.
 

Betrokken diensten

  • De dienst neurochirurgie behandelt aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de wervelkolom.
  • Neurologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, de perifere zenuwen en het ruggenmerg.

Maak een afspraak

Neurochirurgie

Niet beschikbaar
Route 119