Hysteroscopie

Dit laat ons toe om sommige afwijkingen aan de baarmoeder vast te stellen en vaak meteen te behandelen.

Synoniemen

Kijkoperatie van de baarmoeder
Praktisch

Maak een afspraak

Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (Fertiliteit)

Niet beschikbaar
Route 140
Wat is een hysteroscopie?

Wat is een hysteroscopie?

Met een hysteroscopie kunnen we de binnenzijde van de baarmoeder bekijken. Dat laat ons toe om sommige afwijkingen vast te stellen (diagnostische hysteroscopie) en vaak meteen te behandelen (operatieve hysteroscopie), zoals poliepen (meestal goedaardige uitstulpingen van het baarmoederslijmvlies) of kleine vleesbomen.

Ook in het kader van een vruchtbaarheidsonderzoek kunnen we een hysteroscopie uitvoeren, om:

  • de toegang tot de eileiders vanuit de baarmoederholte te beoordelen.
  • eventuele vergroeiingen die de baarmoederholte beschadigen vast te stellen en te behandelen (een zogenaamd Asherman syndroom).

Soms wordt een hysteroscopie ook uitgevoerd om een spiraaltje dat moeilijk te verwijderen is op te vissen.

gynaecologie
Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

Een hysteroscopie kan zowel op de raadpleging (ambulant) als in de operatiekamer (meestal in een korte dagopname) gebeuren.

  • Als de hysteroscopie gebeurt tijdens de raadpleging, vragen wij geen specifieke voorbereiding van uw kant.

    1. Je neemt zoals voor elke gynaecologisch onderzoek plaats op de onderzoekstafel.
    2. Meestal voeren we eerst een vaginale echografie uit en brengen we vervolgens een erg fijn buisje met een camera doorheen de baarmoederhals in de baarmoederholte. Je kan zelf op het scherm meevolgen wat we zien.
    3. Voor een betere zichtbaarheid spoelen we voortdurend een beetje water doorheen de baarmoederholte.
    4. Als we kleine afwijkingen aantreffen, kunnen die meteen verwijderd worden. Bij grotere afwijkingen moet dit later in de operatiekamer gebeuren.
    5. Soms nemen we een stukje weefsel (biopsie) weg voor onderzoek in het labo. Je arts contacteert je later om de resultaten van de biopsie te bespreken. De resultaten kunnen ook tijdens een vervolgonderzoek worden besproken.

    Na het onderzoek heb je nog wat vocht- en soms een beetje bloedverlies uit de vagina. Sommige vrouwen geven korte tijd, meestal minder dan een uur, een menstruatiegevoel aan dat met een tabletje pijnstiller (type ibuprofen) kan worden verholpen (tenzij je er allergisch voor bent).

  • We kunnen de hysteroscopie ook in de operatiekamer onder locoregionale (ruggenprik) of algemene verdoving uitvoeren. Dat doen we als:

    • het onderzoek op de raadpleging te pijnlijk dreigt te zijn (bijvoorbeeld door erg stugge en nauwe baarmoederhals).
    • we verwachten meer uitgebreid te moeten ingrijpen (operatieve hysteroscopie).

    De hysteroscopie verloopt verder op dezelfde manier als een hysteroscopie op de raadpleging. Na een hysteroscopie onder verdoving moet je in het ziekenhuis blijven tot de verdoving uitgewerkt is (zowel bij plaatselijke als algemene verdoving). 

    Meestal duurt dit 2 tot 4 uur. Voor je het ziekenhuis verlaat, bespreken we samen met jou de bevindingen. We plannen meestal een controleraadpleging in, zeker wanneer weefsel naar het labo werd verzonden. Tijdens deze nacontrole kunnen we samen de beelden met je doornemen en bespreken.

    Welke ingrepen kunnen tijdens een operatieve hysteroscopie uitgevoerd worden?
    • Verwijderen myoom met een elektrisch lusje (myomectomie)
    • Verwijderen van een poliep van de baarmoeder
    • Endometriumresectie bij hevige bloedingen: hierbij wordt met een elektrisch snijdend lusje de binnenwand van de baarmoeder (endometrium) verwijderd terwijl de rest, dus het grootste deel van de baarmoeder dat uit spier bestaat, onaangeroerd blijft. Buiten deze klassieke operatie wordt in het UZA ook de Novasure-techniek toegepast. Hierbij verschroeit de arts met een zeer verfijnd elektromagnetisch apparaatje zeer gecontroleerd de binnenwand van de baarmoeder.

Betrokken diensten

  • Hier kunnen vrouwen terecht voor gynaecologische problemen en verloskunde, evenals vrouwen of mannen met vruchtbaarheids- of seksuele problemen.