Myomectomie
Tijdens een myomectomie kunnen myomen van de baarmoeder verwijderd worden.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Gynaecologie
Wat is een myomectomie?
Myomen (vleesbomen of fibromen) van de baarmoeder die klachten geven, zoals pijn of bloedingen, kunnen verwijderd worden tijdens een myomectomie. De baarmoeder zelf wordt bij deze ingreep niet verwijderd.
Behandeling / Verloop
- 1
De ingreep/behandeling
Hoe de ingreep gebeurt, hangt af van de plaats van het myoom:
- Als het myoom vooral uitpuilt in de baarmoederholte, gebeurt de ingreep met een hysteroscopie (hysteroscopische myomectomie)
- Als het myoom meer naar de buikholte toe groeit, gebeurt de ingreep met een laparoscopie (laparoscopische myomectomie).
- Enkel bij erg grote myomen kan het gebeuren dat een buikoperatie met een snede in de buik moet gebeuren (laparotomie).
Hysteroscopische myomectomie
De arts brengt via de vagina een kijkbuisje aan in de baarmoederholte. Zo kan de arts de baarmoederholte goed bekijken en met een fijn elektrisch mesje de zichtbare myomen verwijderen. Bij hevige bloedingen kan op deze wijze eventueel ook het volledige baarmoederslijmvlies verwijderd worden. In het UZA gebruiken we hiervoor de zogenaamde Novasure-techniek, waarbij de arts met een zeer verfijnd elektromagnetisch apparaatje zeer gecontroleerd de binnenwand van de baarmoeder zal verschroeien.
Laparoscopische myomectomie
De arts brengt via een kleine insnede onder de navel een kijkbuisje aan en verwijdert de zichtbare vleesbomen in de buikholte. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het myoom gebruiken we hiervoor een gewone laparascopie of robotchirurgie (Da Vinci). We bespreken op voorhand met u of we de Da Vinci kunnen gebruiken. Met speciale apparatuur kunnen we op minimaal invasieve wijze grote myomen in stukjes knippen (morcelleren). In het UZA hebben we zeer ruime ervaring met deze technieken.
De ingreep gebeurt bijna altijd in dagopname zonder overnachting, tenzij je de uren na de ingreep te veel ongemak in de buik ondervindt. Dan raden we je aan om een nachtje in het ziekenhuis te blijven.
- 2
Na de ingreep/behandeling
Na de laparoscopie:
- heb je draadjes (die vanzelf oplossen) ter hoogte van de toegangspoorten van de kijkbuisjes en daarover een klever. De draadjes verteren langzaam over 3 tot 4 weken. Mochten ze je hinderen, mag je ze vanaf 7 dagen na de ingreep laten verwijderen.
- kan je wat vaginaal bloedverlies hebben door de behandeling van de baarmoeder (4-7 dagen na de ingreep).
- ontwikkelt zich soms een blauwe plek ter hoogte van de insteekplaatsen.
- kan je wat last hebben van schouderpijn door de lucht die het middenrif prikkelt en die nodig is om goed zicht te krijgen tijdens de ingreep. Deze pijn verdwijnt binnen de 48 uur.
- kan je thuis douchen.
- kan je enkele reserveklevers mee.
- kan je paracetamol nemen tegen de pijn.
- 3
Opvolging
Enkele weken na de ingreep kom je op nacontrole. Hier bekijken we je wondjes, maken we een controle-echografie van de baarmoeder en bespreken we (eventueel) het microscopisch onderzoek van het verwijderde myoom.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.