Klompvoet (Talipes equinovarus)
Aangeboren afwijking waarbij de voet, de enkel en het onderbeen naar onder en naar binnen zijn gedraaid.
Synoniemen
Wat is een klompvoet?
Een klompvoet is een aangeboren afwijking waarbij de voet, de enkel en het onderbeen naar onder en naar binnen zijn gedraaid.
Behandeling
In het UZA behandelen de artsen klompvoeten volgens de methode van Ponseti. Dit betekent dat kort na de geboorte de bovenbenen van jouw kind een corrigerende gips krijgen. Deze worden wekelijks vervangen, waarbij er telkens meer correctie ingebouwd wordt. Na een achttal gipsen is eventueel een kleine ingreep nodig waarbij de achillespees wordt doorgesneden. Deze herstelt zich terug op een drietal weken.
Na de gipsen krijgt jouw kind een nabehandeling met een Denis-Browne-apparaat, om de correctie te behouden. Als jouw kind kan stappen, moet het semi-orthopedische, rechte leestschoenen dragen. Nadien kan je deze vervangen door gewone schoenen.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.