Listeriose
Besmetting met listeria tijdens de zwangerschap kan belangrijke gevolgen hebben voor de ongeboren baby.
Synoniemen
Wat?
Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de darmbacterie Listeria monocytogenes. Enkel ongeboren baby’s of erg verzwakte personen kunnen belangrijke gevolgen ondervinden. Een zwangere vrouw kan in elk trimester van de zwangerschap besmet raken.
Oorzaken
Listeria is een infectie die via besmette voeding overgaat. Ze kan aanwezig zijn in niet-hygiënisch bereid voedsel, bijvoorbeeld slecht gewassen rauwkost. Ook kazen die zijn gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk, zoals lopende Franse kazen, kunnen besmet zijn met listeria.
Symptomen
De ziekte presenteert zich vaak als een griepachtige aandoening:
- koorts
- futloosheid
- verminderde eetlust
- misselijkheid
- hoofdpijn
- rugpijn
- eventuele diarree
- lage buikpijn
Gevolgen
Gezonde kinderen en volwassenen genezen bijna altijd zonder verdere gevolgen. Bij zwangere vrouwen kunnen er wel belangrijke gevolgen voor de (ongeboren) baby zijn, zoals:
- bloedvergiftiging
- hersenvliesontsteking
- ...
Besmetting tijdens de zwangerschap kan ook vroeggeboorte veroorzaken.
Preventie
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld toxoplasmose kan je geen bloedtest doen om na te gaan of je beschermd bent tegen listeriose. Daarom is het belangrijk onderstaande maatregelen te nemen:
- Kook rauw voedsel van dierlijke afkomst goed door (of het nu rund, varken, kip, schaap of iets anders is).
- Was alle rauwe groenten grondig voor het eten.
- Bewaar niet-gekookt vlees altijd afzonderlijk van groenten en gekookt vlees.
- Vermijd niet gepasteuriseerde melk en kaas en alle melk en kaas die van rauwe melkproducten is gemaakt.
- Was je handen, je bestek en alle andere materialen die je in de keuken gebruikt hebt goed af na gebruik of het verwerken van niet-gekookt voedsel.
Verder raden we bepaalde voedingsstoffen af, omdat we weten dat deze nog makkelijker met listeria zijn besmet:
- Vermijd hotdogs en andere voorverpakte maaltijden (behalve wanneer ze stomend heet zijn opgewarmd). Als je ze toch klaarmaakt, was dan het vocht uit verpakkingen van hotdogs en andere voorbereide maaltijden goed van alle oppervlakken en je handen.
- Vermijd zachte kazen zoals feta, brie, camembert, de blauwe kazen (behalve als op de verpakking duidelijk staat dat ze bereid zijn uit gepasteuriseerde melk).
- Vermijd paté, charcuterie en filet américain.
- Vermijd alle soorten niet goed doorgekookte of gebakken vis, schaaldieren zoals zalm, scampi’s, mosselen enzovoort.
- Vermijd vacuüm verpakte vissoorten. Als je ze toch eet, let dan zeer streng op de vervaldatum. Om zeker te zijn, raden we je aan de producten niet meer te gebruiken een week voor de aangeduide datum.
Diagnosestelling
Als je bovenstaande symptomen ervaart, raadpleeg dan je arts. Hij kan met verschillende onderzoeken nagaan of je besmet bent.
Behandeling
Je arts zal een antibioticum voorschrijven. Als deze tijdig wordt toegediend, kan de infectie genezen.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Bij de behandeling van aandoeningen is een multidisciplinair team van zorgverleners essentieel voor het bieden van de best mogelijke zorg. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.